DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SUVEICĂ evazionistă de tip nemțesc - Cum a fost păcălit statul român de un gigant IT mondial

Business 24
evaziune fiscala

Autoritățile române se plâng constant de nivelul evaziunii fiscale. De fiecare dată declarațiile sunt pompoase și de cele mai multe ori dacă se întâmplă ceva atunci măsurile luate sunt aproape exclusiv împotriva firmelor cu capital românesc. În cadrul unei veritabile anchete jurnalistice, realizatorul TV Răzvan Zamfir arată cu detalii felul în care un gigant din domeniul IT ar fi reușit ca timp de 4 ani să construiască ”o ingenioasă rețea de evaziune fiscală”.

Vezi și: ZVON delicat în PSD - Mircea Drăghici este doar vârful iceberg-ului în noul PSD?

”O importantă companie germană de software pentru calculatoarele de bord, o subsidiară din România cu sute de angajați și o firmă-paravan, tampon pentru o ingenioasă rețea de evaziune fiscală, iată ingredientele de bază pentru o afacere prin care statul român a fost prejudiciat cu o sumă atât de mare încât Fiscul încă încearcă să o estimeze. Proverbiala rigoare nemțească - tradusă într-o schema clasică eludare a legii - a funcționat și de această dată, însă împotriva intereselor financiare ale României, iar clienții-mamut precum Volkswagen sau alte nume grele din industria auto ar putea utiliza chiar în aceste momente software realizat în România de IT-iști plătiți ilegal.

Povestea unei suveici financiare romano-germane

MSG System AG Germania este una dintre cele mai importante companii de software din Europa, cu un portofoliu de clienți din industria auto, sistemul bancar, telecomunicații sau chiar sectorul public. În România, compania este reprezentată de subsidiara MSG System România SRL, o firmă cu câteva sute de angajați, localizată în Cluj Napoca, având drept unic client întreprinderea mamă din Germania. Deși în perioada 2015 - 2019 firma din Cluj n-a livrat servicii decât pentru MSG System AG Germania, relație comercială e perfect explicabilă, având în vedere reputația României în materie de resursă umană calificată în domeniul IT accesibilă din punct de vedere financiar.

Însă oricât de rentabil ar fi fost raportul pret/calitate pentru compania-mamă din Germania, un control detaliat derulat de inspectorii ANAF a demonstrat schema prin care, cu ajutorul unei firme-paravan, CONPLAN RO SERVICES din Sibiu, nemții de la MSG plăteau serviciile de IT, dar nu achitau și statului român contribuțiile sociale obligatorii.

În 2015, MSG System Romania avea 264 de salariați angajați cu contract individual de muncă. În 2019, numărul acestora crescuse la 518. Pe de altă parte, firma din Sibiu, Conplan RO Services, nu are nici macăr un singur angajat pentru realizarea de servicii informatice, în baza de date a Ministerului de Finanțe, compania figurând cu un singur angajat, probabil administratorul.

Cu toate acestea, în perioada 2015 - 2019, Conplan, fără niciun IT-ist angajat, a reusit să fie selectată de o companie dintr-o țară membru UE pentru realizarea de produse software. În mod straniu, clientul Conplan a fost chiar MSG System AG Germania, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană de IT, care, așa cum am prezentat anterior, avea în România o subsidiară cu câteva sute de angajați, MSG System România.

Potrivit informațiilor descoperite de inspectorii ANAF, tripleta MSG System AG Germania - Conplan RO Services - MSG System România a funcționat și a prejudiciat statul român timp de 4 ani. În timp de MSG System România își plătea angajații cu sume puțin peste salariul minim pe economie - absolut ridicol pentru industria IT -, 325 dintre acești salariați își înființaseră PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate în ”activități de consultanță în tehnologia informației”) și erau remunerați substanțial de Conplan RO Services. Astfel, IT-istii din România furnizau servicii pentru compania mamă din Germania, dar erau platiți din două surse distincte: în baza contractului individual de muncă (MSG System România) și al contractului pe PFA (Conplan RO Services).

Rentabil? Cu siguranță. Legal? Dimpotrivă!

Pentru că în timp ce IT-iștii erau într-adevăr remunerați corespunzător pentru serviciile prestate, observăm că erau plătiți pe două filiere diferite de către două companii, aparent, fără nicio legătură între ele. Și cum întrebarea ”De ce ar primi cineva două plăți pentru același servicu prestat?” nu a întârziat să apară, inspectorii fiscali au căutat și un răspuns:

”Remunerarea diferită a serviciilor informatice are influență în ceea ce privește impozitele și contribuțiile datorate bugetului de stat, deoarece: Pentru salariul acordat în baza contractului individual de muncă (...) angajatorul datorează contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe veniturile din salarii (...), pentru sumele incasate de PFA-uri se datorează bugetului de stat impozite pe venit, calculat la norma de venit și contribuții de asigurări sociale de sănătate. În aceste condiții, obligațiile fiscale datorate pentru veniturile realizate de persoanele fizice autorizate sunt semnificativ mai mici decât cele datorate pentru veniturile din salarii. (...) Cele 325 de Persoane Fizice Autorizate nu au desfășurat în fapt o activitate independentă, acestea fiind într-o relație dependentă de un angajator, respectiv MSG System România SRL, totalitatea veniturilor realizate reprezintă în fapt venituri de natură salarială, anume pentru care se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.”

Dincolo de raportul inspectorilor ANAF, o informație suplimentară certifică schema de evaziune intuită de statul român. Deși MSG System România este indicat ca angajator real, iar beneficiarul serviciilor este MSG System AG Germania, și firma paravan Conplan RO Services - prin care angajații erasu plătiți în baza unui contract de PFA pentru evitarea achitării contribuțiilor obligatorii către statul român - este subordonată aceluiași grup de firme controlat de MSG Germania. Unicul asociat al firmei Conplan Ro Services este persoana juridica Conplan GmbH, o firmă din portofoliului de companii al grupului nemțesc MSG System AG Germania. Iar administratorul firmei Conplan, cu un singur angajat si 325 de persoane fizice contractate, este cetățeanul german Grunwald Angela Maria.

Precum Ouroborus, circuitul evaziunii se inchide ciclic, acolo de unde și pornește, la MSG System AG Germania, toate celelalte firme fiind simple companii-marionetă ale aceluiași grup.

Vezi și: Se alege praful de agricultură: Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Un lung șir de coincidențe

Discuția despre software-ul auto a culminat cu celebrul scandal izbucnit privind emisia de noxe a producatorului Volskwagen. Coincidență sau nu, cum VW este unul unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai grupului de firme MSG System AG Germania, produsele IT ale acestei companii au atras atenția, iar faptul că schema de evaziune descoperită de ANAF a fost inițiată în 2015, moment al declanșării scandalului VW este o alta sincronizare demnă de luat în calcul.

De asemenea, merită consemnat că unul dintre cei trei administratori ai MSG System România SRL este domnul Dirk Taubner, personaj pe care îl regăsim și in conducerea executiva a MSG System AG Germania, cu atribuții specifice fix pe sectorul industriei auto și cu responsibilități privind gestionarea afacerilor grupului în România.

Cu toate acestea, dincolo de toate informațiile care atesta nu doar intenția de a evita plățile către statul român, cât și suveica firmelor IT subordonate grupului MSG System AG Germania, cel mai spectaculos detaliu ramane demisia inexplicabila a fondatorului trustului de firme. Hanz Zehetmeier, omul care a inființat MSG System AG germania pe 31 ianuarie 1980, a demisionat din funcția de CEO al companiei la finele anului trecut, în plină investigație a operațiunilor companiei în România. În ianuarie s-a incheiat controlul inopinat ANAF și tot din ianuarie MSG System AG Germania are un nou președinte.

Reamintim, potrivit art. 9 din Legea 241/2005 actualizată, în România  infracțiunea de evaziune fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 ani la 8 ani și interzicerea unor drepturi. În Germania, însă, fapta ar putea fi sancționată doar cu o amendă.”, susține realizatorul TV în ancheta publicată de b1.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.