Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, s-a refugiat în Lituania

Agerpres
Svetlana Tihanovskaia

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, s-a refugiat în Lituania, alăturându-se copiilor săi, care se aflau deja aici, pe fondul confruntărilor violente între forţele de securitate şi manifestanţii care au ieşit în stradă să conteste realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru al şaselea mandat, după ce de luni seara nu s-a mai ştiut nimic despre soarta ei, potrivit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

În timpul campaniei electorale, după ce a decis să ia locul soţului său încarcerat pentru a nu participa la alegeri - cunoscutul blogger Serghei Tihanovski - ea a decis să-şi trimită copiii - un băieţel de 10 ani şi o fetiţă de patru ani - într-o ţară din Uniunea Europeană, împreună cu bunica lor, după ce primise mai multe ameninţări cu moartea. Până acum nu s-a ştiu exact unde, potrivit publicaţiei online belaruse Tut.by.

'Svetlana #Tihanovskaia este în siguranţă. Ea se află în # Lituania', a anunţat marţi dimineaţă într-un mesaj pe Twitter ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, fără să ofere alte detalii.

Citește și: Elena Udrea exultă la vestea candidaturii lui Băsescu la Primăria Capitalei: Gata, s-a terminat cu gluma!

Lituania, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, care a făcut parte în secolul trecut din Uniunea Sovietică, a acordat refugiu mai multor personalităţi ale opoziţiei belaruse şi ruse.

De luni seara, locul în care se afla Svetlana Tihanovskaia era necunoscut, după deplasarea ei la sediul Comisiei electorale, unde s-a aflat timp de trei ore, pentru a cere o nouă numărătoare a voturilor. Echipa ei de campanie nu a reuşit să o contacteze telefonic luni, după ce opozanta a părăsit clădirea Comisiei Electorale Centrale din Minsk, conform Reuters.

În acel interval de timp, şeful diplomaţiei lituaniene şi-a exprimat 'preocuparea' pentru soarta sa, explicând AFP: 'Încerc să o contactez de mai multe ore, dar nu ştim unde se află de când a intrat la Comisia electorală'.

Această novice în politică, în vârstă de 37 de ani, principală contracandidată a lui Aleksandr Lukaşenko şi creditată cu aproximativ 10% din sufragii de către Comisia electorală de la Minsk, a declarat că ea se consideră drept câştigătoarea scrutinului. Tihanovskaia a decis să nu participe la manifestaţii pentru a evita 'provocările'.

Un manifestant a fost ucis luni seara în Belarus, în timp ce mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzile Minskului şi în alte oraşe din ţară pentru a contesta rezultatele oficiale care l-au dat pe Lukaşenko câştigător cu 80,08% din voturi pentru un al şaselea mandat. Opoziţia îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea alegerilor, pe fondul numeroaselor critici din partea liderilor occidentali în acest sens.

Martori şi mai multe agenţii de presă ruse şi belaruse au relatat despre utilizarea gazelor lacrimogene de către forţele de ordine, care au tras cu gloanţe de cauciuc şi cu grenade asurzitoare în mulţime.

Baricade au fost ridicate în cursul nopţii de luni spre marţi în unele zone ale capitalei Minsk, iar unii manifestanţi au recurs la cocteiluri Molotov împotriva poliţiei. Media locale au relatat că astfel de confruntări au avut loc şi în alte oraşe.

La putere de mai bine de un sfert de secol, Lukaşenko i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, având susţinători străini obscuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.