Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul cere sprijinul europenilor pentru a menţine statu-quo-ul

Operation World
Taiwan

Taiwanul vrea să îşi asigure pacea şi stabilitatea prin menţinerea statu-quo-ului, pentru care are nevoie de sprijinul statelor europene, a declarat miercuri ministrul de externe Joseph Wu, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

'Pentru ca Taiwanul să rămână puternic şi rezilient şi pentru a avea curajul să continue politica de menţinere a statu-quo-ului, avem nevoie de sprijin din partea prietenilor europeni', a declarat Wu într-un discurs la o conferinţă în capitala Cehiei, Praga.

Wu a spus că Taiwanul trage învăţăminte din invaziei Rusiei în Ucraina, pentru a-şi întări rezilienţa în faţa Chinei, la care s-a referit cu iniţialele numelui oficial, Republica Populară Chineză.

'Pentru mulţi observatori din lume, invazia (armatei chineze) poate să nu fie iminentă sau inevitabilă, iar Taiwanul şi partenerii săi încearcă să împiedice ca ea să se întâmple', a spus Wu.

'Dar RPC urmează ''Arta războiului' a lui Sun-tse, încercând să îşi strivească inamicul fără a intra în război. Chiar acum când vorbim, RPC continuă să îşi încordeze muşchii spre a intimida Taiwanul, inclusiv trimiţând avioane de luptă şi nave peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan', a afirmat el.

Taiwanul nu are relaţii diplomatice oficiale cu niciun stat din Europa, cu excepţia Vaticanului.

Insula menţine însă relaţii informale extinse, iar ţări central şi est-europene au fost deosebit de dornice să arate sprijin pentru Taiwan - mai ales după invazia rusă în Ucraina -, sfidând furia Beijingului faţă de astfel de contacte şi reducând izolarea diplomatică a Taipeiului.

Ministrul Wu a vorbit la un eveniment al unui think tank imediat după discursul de deschidere al preşedintelui ceh Petr Pavel, la care a asistat din primul rând. Pavel a părăsit sala după discurs.

Wu, în a doua sa vizită în Cehia începând din 2021, s-a întâlnit marţi cu preşedintele Senatului, Milos Vystrcil, care se află în prima linie a eforturile cehe de a construi o relaţie mai apropiată cu Taiwanul, pe care l-a vizitat în 2020.

Două surse la curent cu călătoria lui Wu au declarat, sub rezerva anonimatului, că ministrul taiwanez este aşteptat să întreprindă o vizită şi Bruxelles, sediul instituţiilor UE.

Ministerul de Externe de la Beijing a îndemnat vineri Europa să nu aibă schimburi oficiale cu Taiwanul şi să nu sprijine 'forţe separatiste'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.