Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul cheamă China la masa negocierilor

Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a cerut luni Chinei să se angajeze în discuţii, promiţând să menţină pacea cu ţara vecină, pe fondul unui impas de aproape cinci luni după ce Beijingul a oprit comunicarea oficială cu insula autoguvernată, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Germania. Principalii suspecţi au fost arestaţi, dar riscul de atentate rămâne ridicat

Cu toate acestea, în primul său discurs de Ziua Naţională, Tsai a evitat la limită să admită un principiu crucial despre care Beijingul a declarat că este necesar pentru a relua discuţiile, că Taiwanul este parte a Chinei, menţionat de asemenea între cele două părţi drept "consensul din 1992".

Potrivit susţinătorilor lui Tsai, ea a întins o ramură de măslin Chinei, alegându-şi de asemenea cu atenţie cuvintele, pentru a nu pierde acasă sprijinul-cheie anti-China.

"Cele două tabere aflate de o parte şi de alta a strâmtorii ar trebui să se aşeze şi să discute cât mai curând posibil", a declarat Tsai în discursul său, referindu-se la Strâmtoarea Taiwan ce separă insula de continent.

'Tentativă de atac terorist' împotriva unor militari americani la ambasada din Kuweit

Discursul de Ziua Naţională este folosit de preşedinţi pentru a-şi expune poziţia şi perspectivele asupra relaţiilor cu China, notează Reuters.

"Orice poate fi adus în discuţie, atât timp cât poate conduce la dezvoltarea păcii în strâmtoare şi bunăstarea oamenilor de pe ambele părţi", a mai spus ea în acest discurs în faţa demnitarilor străini şi oficialilor locali difuzat în direct la televiziunea taiwaneză.

Tsai şi Partidul ei Democrat Progresist (DPP) au obţinut victoria în alegerile de la sfârşitul lunii mai asupra partidului naţionalist.

Beijingul nu are încredere în DPP deoarece pledează în mod tradiţional pentru independenţa Taiwanului, considerat de China o provincie rebelă al cărei control îl poate prelua prin forţă dacă este necesar, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.