Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul devine tot mai singură, în conflictul cu China: A rupt legăturile diplomatice cu una dintre puține țări care o recunoșteau

china si taiwan

Ministrul taiwanez de externe Joseph Wu a anunţat luni ruperea relaţiilor diplomatice cu Insulele Solomon după ce statul insular din Pacific a decis să recunoască China, informează DPA.

Prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a decis luni la o reuniune a cabinetului să pună capăt celor 36 de ani de legături cu Taiwanul, potrivit agenţiei de presă taiwaneze de stat Central News Agency.

Citește și: O femeie a fost legată azi de Gheorghe Dincă! Cine este ea de fapt

Decizia luată de Insulele Solomon lasă Taiwanul izolat politic cu doar 16 aliaţi diplomatici oficiali, inclusiv cinci ţări insulare din Pacific, notează agenţia germană de presă.

Principiul Beijingului "O singură Chină" impune altor naţiuni evitarea recunoaşterii diplomatice oficiale a Taiwanului dacă doresc relaţii depline cu China, informează agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

"Condamnăm ferm decizia. Vom pune capăt imediat tuturor proiectelor de colaborare bilaterală în curs de desfăşurare", a declarat Wu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Insulele Solomon, cu o populaţie de puţin peste 600.000 de locuitori, ar trebui să fie foarte atente "să nu cadă într-o capcană chineză".

Citește și: Profeția devastatoare de care Liviu Dragnea nu a ținut cont: ‘I-am spus-o în față’

După ce preşedintele sceptic faţă de Beijing, Tsai Ing-wen, a venit la putere în 2016, Taiwanul a pierdut cinci dintre aliaţi în favoarea Chinei - Gambia, Sao Tome şi Principe, Panama, Burkina Faso şi El Salvador.

Tsai a criticat puternic ceea ce consideră a fi utilizarea de către Beijing a presiunii financiare şi politice pentru a-i îndepărta pe aliaţi de Taiwan.

Citește și: Olguța Vasilescu a explodat la adresa USR-PLUS: ‘Pentru Dragnea au cerut pușcărie’

Ea a subliniat, într-un comunicat, că în faţa presiunii crescânde a Chinei, Taiwanul nu va accepta niciodată principiul "unei singure ţări, două sisteme", care a fost aplicat de Beijing în Hong Kong.

Taiwanul are un guvern separat de când naţionaliştii chinezi au fugit în insulă în 1949 după ce au pierdut un război civil cu comuniştii.

Citește și: O femeie a fost legată azi de Gheorghe Dincă! Cine este ea de fapt .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.