Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taiwanul urmărește cu atenție razboiul din Ucraina și se pregătește pentru exerciţiul său militar anual

china si taiwan

Armata taiwaneză a declarat miercuri că urmăreşte îndeaproape războiul din Ucraina şi trage învăţăminte de pe urma invaziei ruse în vederea exerciţiului său militar anual care se va desfăşura în iulie şi în care va simula acţiuni de apărare împotriva unui potenţial atac din partea Chinei, transmite AFP.

'Ministerul Apărării urmăreşte îndeaproape, studiază şi analizează războiul dintre Rusia şi Ucraina, precum şi mişcările armatei comuniste', le-a declarat jurnaliştilor generalul de divizie Lin Wen-huang, făcând referire la armata Chinei continentale.

'Vom trage învăţămintele războiului ruso-ucrainean pentru a continua să ne îmbunătăţim capacităţile în materie de război asimetric, de război cognitiv, de război electronic şi de forţă de rezervă', a adăugat el cu ocazia anunţului privind organizarea în iulie a exerciţiilor militare tradiţionale 'Han Kuang'.

Cele 23 milioane de locuitori ai insulei autoguvernate trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei, ce o consideră parte a teritoriului său asupra căreia îşi va restabili suveranitatea, la nevoie chiar prin forţă.

Invazia rusă în Ucraina a crescut temerile de partea taiwaneză că Beijingul îşi va concretiza ameninţările de anexare.

'Han Kuang' va simula 'toate acţiunile posibile (ale Chinei) pentru a invada Taiwanul', a indicat Ministerul Apărării, potrivit căruia unul din obiective este întărirea capacităţilor de atac pe mare.

Taiwanul şi China continentală sunt despărţite de strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă îngustă revendicată de Beijing.

China reacţionează adesea cu furie la traversarea unor nave străine prin strâmtoare, aşa cum s-a întâmplat miercuri faţă de trecerea în ajun a distrugătorului american USS Sampson.

Purtătorul de cuvânt al Zonei de operaţiuni est a armatei chineze, colonelul Shi Yi, a acuzat Washingtonul că 'trimite semnale greşite forţelor pro-independenţă din Taiwan şi compromite deliberat pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan'.

Beijingul şi-a intensificat presiunea după accederea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care consideră insula drept o naţiune suverană şi nu parte a 'unei singure Chine'.

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat 969 incursiuni ale aviaţiei militare chineze în zona sa de apărare aeriană, conform unei baze de date compilate de AFP, mai mult decât dublul celor în jur de 380 consemnate în 2020, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.