Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii au început să utilizeze drone pentru a bombarda forţele guvernamentale afgane

talibani

Talibanii au început recent să utilizeze drone de amatori pentru a bombarda forţele guvernamentale afgane, a declarat luni şeful serviciilor de informaţii în faţa parlamentului la Kabul, relatează AFP.

"În unele incidente, talibanii au recurs la drone. Le-au utilizat în provinciile Paktia (est) şi Kunduz (nord). Dar nu sunt multe", a explicat Ahmad Zia Siraj, şeful Direcţiei naţionale a securităţii (NDS), răspunzând la întrebările deputaţilor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

Dispozitivele utilizate de insurgenţi sunt "drone cu cameră", cum oricine poate achiziţiona din comerţ, care sunt apoi modificate pentru a lansa bombe, a adăugat Siraj.

NDS îşi doreşte să obţină interzicerea importului lor în Afganistan, a precizat el.

La sfârşitul lui octombrie, media au relatat că au fost utilizate drone pentru a bombarda reşedinţa guvernatorului provinciei Kunduz.

Dacă această tehnică este nouă în arsenalul talibanilor, gruparea Stat Islamic (SI) a utilizat din 2016 în Irak şi în Siria avioane telecomandate şi drone de amatori ca armă de război.

SI este activă în Afganistan din 2015, unde efectuează operaţiuni de multe ori sângeroase. Gruparea jihadistă a revendicat mai multe atacuri în capitală în ultimele săptămâni, împotriva unui centru educaţional în octombrie (24 de morţi), a Universităţii din Kabul la începutul lui noiembrie (22 morţi) şi tiruri cu rachete sâmbătă, soldate cu zece morţi.

Responsabili ai guvernului afgan i-au acuzat de fiecare dată pe talibani sau pe aliaţii lor că sunt responsabili, ceea ce aceştia au negat.

Violenţele s-au înmulţit în întreaga ţară în ultimele luni, în pofida convorbirilor în curs între Kabul şi insurgenţi de la 12 septembrie la Doha, unde progresele sunt lente.

SUA au anunţat săptămâna trecută retragerea până la jumătatea lui ianuarie a circa 2.000 de soldaţi din Afganistan, accelerând astfel calendarul stabilit în urma unui acord semnat în februarie la Doha între Washington şi talibani şi care prevedea retragerea completă a trupelor până la jumătatea lui 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.