Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii din Afganistan au anunţat că au anulat discuţiile de pace cu oficialii americani din Qatar din cauza unor diferenţe de opinie

talibani

Talibanii din Afganistan au anunţat, marţi, că au anulat discuţiile de pace cu oficialii americani din Qatar de săptămâna aceasta, din cauza unor „neînţelegeri privind agenda”, în special privind implicarea oficialilor afgani precum şi despre o posibilă încetare a ostilităţilor şi un schimb de prizonieri, scrie Reuters, relatează News.ro.

Două zile de negocieri ar fi urmat să înceapă miercuri, au informat anterior talibanii oficiali, însă gruparea militantă a refuzată să permită oficialilor afgani să participe, numindu-i „marionete”.

„Oficialii americani au insistat că talibanii ar trebui să se întâlnească cu autorităţile afgane în Qatar, iar ambele părţi erau în dezacord privind o oprire a ostilităţilor în 2019”, a precizat o sursă din tabăra talibanilor pentru Reuters.

„Ambele părţi au căzut de acord să nu se mai întâlnească în Qatar”, a adăugat sursa.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat anterior că cele două părţi încă lucrează la detaliile tehnice şi nu sunt în acord privind agenda discuţiilor.

Discuţiile ar fi implicat o retragere a trupelor americane, un schimb de prizonieri şi ridicarea unei interdicţii privind mişcarea liderilor talibani.

Sursele din cadrul talibanilor au declarat că au cerut autorităţilor americane să elibereze 25.000 de prizonieri şi ei vor elibera la rândul lor 3.000 însă oficialii americani nu au dorit să discute despre situaţia prizonierilor în această fază.

Citește și: Donald Trump va argumenta în primul discurs din Biroul Oval necesitatea construirii zidului la granița cu Mexicul

„Nu vom anunţa nicio încetare a ostilităţilor până când nu vom obţine câştiguri importante la sol. Avem senzaţia că Zalmay Khalilzad nu are destulă putere pentru a luat decizii importante”, a declarat un al doilea oficial taliban făcând referire la reprezentantul Departamentului de Stat al SUA.

Talibanii au declarat că Khalilzad va vizita Emiratele Arabe Unite, Afganistan, Pakistan, India şi China pentru a continua discuţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.