Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii numesc un nou negociator în relația cu SUA

talibani

Mullahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mişcării talibanilor, a fost numit şef al biroului politic al talibanilor la Doha, unde au loc de luni convorbiri cu reprezentanţi americani având ca scop să pună capăt celor 17 ani de conflict în Afganistan, informează vineri France Presse preluată de Agerpres.

"Această măsură a fost luată pentru a consolida şi gestiona corect procesul negocierilor în curs cu Statele Unite", a precizat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un comunicat joi noaptea. "Echipa de negociatori (a talibanilor) va continua convorbirile cu Statele Unite", a adăugat el.

Acest anunţ intervine în timp ce insurgenţii au anunţat joi că au avut patru zile de discuţii cu reprezentanţi americani la Doha. Nu se cunoaşte încă dacă aceste negocieri ar trebui să continue vineri.

Durata acestor schimburi inedite i-a făcut pe specialişti să evoce un acord ce ar deschide calea unor veritabile negocieri de pace.

Dar Washingtonul, care a confirmat marţi negocierile din Qatar între emisarul său pentru Afganistan Zalmay Khalilzad şi reprezentanţi ai talibanilor, nu a făcut de atunci niciun comentariu.

Autorităţile afgane, la rândul lor, au deplâns că talibanii persistă în a le exclude de la convorbiri şi au subliniat că orice acord ar necesita aprobarea lor.

Abdul Ghani Baradar, fost numărul doi al rebeliunii islamiste, l-a ajutat pe mullahul Omar, care a murit în 2013, fondatorul mişcării talibanilor.

Arestat în Pakistan în 2010 într-o operaţiune considerată atunci ca o lovitură fatală dată mişcării, el a fost eliberat în octombrie anul trecut după o primă întâlnire la Doha, niciodată confirmată de Statele Unite, cu Zalmay Khalilzad.

În afară de numirea mullahului Baradar, "multe schimbări au avut loc în departamentele militar şi civil" talibane, adaugă insurgenţii în comunicatul lor, fără să detalieze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.