Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Talibanii sunt pe deplin angajaţi în respectarea termenilor unui acord pe care urmează să-l semneze cu SUA

talibani

Talibanii sunt "pe deplin angajaţi" în respectarea termenilor unui acord pe care urmează să-l semneze cu SUA, a declarat liderul lor adjunct, Sirajuddin Haqqani, într-un editorial apărut în cotidianul american New York Times, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

Articolul, intitulat, "Ce vor talibanii", este unul inedit. Sirajuddin Haqqani, care se află şi în fruntea reţelei Haqqani, o grupare calificată drept teroristă de SUA şi considerată ramura cea mai sângeroasă a insurgenţilor, comunică în acest text poziţia de la cel mai înalt nivel al insurgenţilor după mai mult de un an de negocieri cu SUA.

Cele două părţi ar urma să semneze în câteva zile un acord în baza căruia Washingtonul va începe să-şi retragă trupele din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor.

Potrivit unui înalt responsabil afgan, parafarea acordului ar putea avea loc pe 29 februarie la Doha, dacă "reducerea violenţelor" anunţată de americani şi insurgenţi se va produce cu adevărat.

"Suntem pe punctul de a semna un acord cu SUA şi suntem pe deplin angajaţi să aplicăm toate dispoziţiile, în litera şi spiritul lor", a scris în limba engleză Sirajuddin Haqqani, ale cărui rare mesaje audio sunt în general în limba paştună. Ultimul dintre aceste mesaje datează din iunie 2017.

Citește și: Se dau 200 de milioane de euro pentru români. Cine poate beneficia de bani?

"Toată lumea a pierdut pe cineva pe care iubea. Toată lumea a obosit de război. Crimele şi mutilările trebuie să înceteze", a adăugat el.

Acordul americano-taliban, odată semnat, urmează să deschidă următoarea etapă a negocierilor, de data aceasta între insurgenţi şi guvernul de la Kabul, având drept obiectiv un acord de pace global.

Deşi talibanii au refuzat mereu să discute cu autorităţile afgane, calificate drept "marionete" ale Washingtonului, Sirajuddin Haqqani s-a arătat de această dată optimist în ceea ce priveşte eventualele discuţii.

"Ne-am angajat să lucrăm cu celelalte părţi într-un spirit de respect sincer în scopul de a conveni asupra unui nou sistem politic incluziv", a scris el.

În ceea ce priveşte o altă chestiune majoră, drepturile femeilor, el a spus că ele vor avea parte de respectul "acordat de islam".

Sirajuddin Haqqani a dat asigurări şi în privinţa voinţei insurgenţilor de a împiedica grupurile extremiste să găsească refugiu în Afganistan pentru a lovi în altă parte, o altă clauză a viitorului acord de pace.

"Nu este în interesul niciunui afgan să permită unor astfel de grupuri să ne ia ţara ostatică şi să facă din ea un câmp de bătălie", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.