Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tanzania confirmă primul său focar de febră hemoragică virală Marburg

bbc
virus marburg

Tanzania a confirmat primele sale cazuri de Marburg, o febră hemoragică virală cu mortalitate ridicată, cu simptome similare cu cele ale Ebola, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters şi AFP.

OMS a declarat într-un comunicat emis marţi seară că această confirmare a bolii de către laboratorul public naţional din Tanzania survine după moartea a cinci din opt persoane din regiunea Kagera, din nord-vestul Tanzaniei, care au prezentat simptome, printre care febră, vărsături, sângerări şi insuficienţă renală.

Printre persoanele decedate s-a numărat şi un lucrător sanitar, a precizat OMS.

"Rezultatele laboratorului nostru de sănătate publică au confirmat că boala a fost provocată de virusul Marburg", a declarat ministrul Sănătăţii, Ummy Mwalimu, făcând un apel la calm "întrucât guvernul a reuşit să limiteze răspândirea virusului".

"Nu există niciun motiv de panică sau de întrerupere a activităţilor economice (...) Avem tot ce ne trebuie pentru a controla această boală contagioasă", a spus ea.

Cele trei persoane care au supravieţuit au primit tratament, iar 161 de contacte sunt monitorizate.

"Eforturile autorităţilor sanitare din Tanzania de a stabili cauza bolii reprezintă un indiciu clar al determinării de a răspunde eficient la focar", a declarat Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

"Colaborăm cu guvernul pentru a creşte rapid măsurile de control în vederea stopării răspândirii virusului", a adăugat el.

Cu o rată a mortalităţii de până la 88%, Marburg face parte din aceeaşi familie de virusuri - Filoviride - responsabilă de Ebola şi se transmite de la lilieci frugivori. Animalele pot transmite virusul primatelor care trăiesc în apropierea lor, inclusiv oamenilor. Virusul se răspândeşte ulterior prin contact cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Virusul îşi ia numele de la oraşul german Marburg, unde a fost identificat pentru prima dată în 1967, într-un laborator în care angajaţii intraseră în contact cu exemplare de maimuţă verde africană infectate, aduse din Uganda.

Simptomele includ febră mare, dureri de cap severe şi stare de rău, acestea apărând în general în şapte zile de la infectare, conform OMS.

Ţara est-africană a trimis săptămâna trecută o echipă medicală de urgenţă în regiunea Kagera, situată în apropierea frontierei cu Uganda, pentru a investiga boala.

Uganda, care a cunoscut ultima dată un focar de Marburg în 2017, a declarat că se află în "alertă maximă".

Guineea Ecuatorială se confruntă, de asemenea, cu primul focar de virus Marburg, confirmat în luna februarie. Un număr de 11 persoane au murit din cauza bolii într-un focar raportat pentru prima dată la 7 ianuarie.

Alte focare sau cazuri izolate au fost raportate anterior în Africa de Sud, Angola, Kenya şi Republica Democrată Congo.

Rata de mortalitate în cazul focarelor anterioare a variat între 24 şi 88% (cu o medie de puţin sub 50%), în funcţie de tulpina virusului şi de tratament, potrivit OMS.

În prezent, nu există vaccin sau tratament antiviral, dar sunt în curs de evaluare tratamente experimentale, inclusiv prin derivaţi din sânge, imunoterapii şi terapii medicamentoase, conform agenţiei sanitare a ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.