Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăpălagă şi Pantazi reacţionează la acuzaţiile lui Dragnea: 'Este prima dată după episodul Năstase - Ciuvică'

facebook.com
Dan Tapalaga

Jurnaliştii Dan Tăpălagă şi Cristian Pantazi, deţinătorii site-ului g4media.ro, îi răspund lui Liviu Dragnea după ce preşedintele PSD a declarat că ar trebui investigat modul în care informaţii despre un document secret din Guvern - memorandumul pentru consultări în vederea mutării ambasadei la Ierusalim - a ajuns la cei doi.

Vezi şi: Liviu Dragnea, acuzaţii grave la adresa jurnalistului Dan Tăpălagă: 'Zilele trecute oferea bani pentru informaţii despre fiul meu' (VIDEO)

"Este prima dată după episodul Năstase-Ciuvică din ianuarie 2002 când un reprezentant de prim prim rang al puterii amenință public un ziarist și sesizează, tot public, instituțiile statului cerând să fie declanșată o anchetă. Considerăm că amenințările domnului Liviu Dragnea reprezintă un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți. Domnul Dragnea s-a întrebat care sunt sursele G4Media.ro, atacând astfel una dintre regulile de bază ale meseriei de jurnalist, și anume confidențialitatea absolută a surselor de informație. G4Media.ro exclude orice discuție pe acesta temă și condamnă orice politician care manifestă lipsă de respect față de regulile activității de jurnalist", precizează jurnaliştii pe site-ul propriu.

Tăpălagă şi Pantazi reamintesc faptul că "domnul Dragnea a mai lansat un atac împotriva jurnalistului Dan Tăpălagă, în septembrie 2017, în plin control ANAF la HotNews.ro. La vremea respectivă, jurnalistul era editor coordonator la HotNews.ro: “Cine, ăla de spunea că stă cu dinții în gâtul nostru? În primul rând să spună toate sursele de finanțare, ale site-ului și ale dumnealui personal.”

Controlul ANAF la HotNews.ro a fost menționat în raportul Departamentului de Stat despre drepturile omului în România pe anul 2017: ”în luna iulie, inspectorii ANAF au început să investigheze RISE Project și HotNews.ro. Controlul ANAF a venit după o serie de articole ale celor două publicații despre tranzacții controversate în România și în străinătate a căror coordonare a fost atribuită lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și lider PSD. Mai multe ONG-uri și grupuri media independente au susținut că inspecția fiscului a avut scopul de a intimida organizațiile de presă”."

Vezi şi: Tinctura de propolis, medicament universal: Care sunt bolile de care te scapă .

"Având în vedere acest precedent, amenințările domnului Liviu Dragnea sunt cu atât mai îngrijorătoare. De când a preluat puterea, PSD s-a remarcat prin inițiative legislative menite să suprime instituții cheie într-o democrație și vocile critice din societate. A se vedea inițiativa legislativă referitoare la finanțarea ONG-urilor, legea defăimării anunțată chiar de liderul PSD, legile justiției și modificarea Codurilor.

Atragem atenția asupra riscului major ca exercitarea puterii în mod abuziv să devină regulă în România de azi, așa cum se întâmplă deja în țări cu deficit democratic precum Ungaria, Turcia și Rusia. Acestă instigare la suprimarea libertății de expresie a jurnaliștilor independenți este cu aât mai condamnabilă cu cât în spațiul UE s-au înmulțit agresiunile politicienilor și violențele de tip mafiot împotriva presei libere.

G4Media.ro consideră că nu jurnaliștii care au dezvăluit existența acestui memorandum secret trebuie anchetați, ci se cer în continuare investigate circumstanțele secretizării unui document prin adoptarea căruia România a spart solidaritatea Uniunii Europene pe tema statutului orașului Ierusalim. Prin adoptarea memorandumului, România a schimbat linia de politică externă națională față de Israel și Palestina, punând în discuție respectarea normelor de drept internațional", mai precizează cei doi jurnalişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.