Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţapardel (PSD): Masterplanul adoptat de Guvern recunoaşte turismul ca prioritate strategică pentru România

ziaruldevalcea.ro
sigla PSD

Masterplanul adoptat de Guvern zilele trecute recunoaşte turismul ca prioritate strategică pentru România şi se înscrie în perspectiva europeană de eficientizare a investiţiilor prin promovarea unei abordări integrate, afirmă eurodeputata PSD Claudia Ţapardel, copreşedinte al Intergrupului pentru Turism din Parlamentul European.

"În măsura în care este valorificat eficient, turismul românesc poate concura oricând cu cel din ţări precum Italia, Spania sau Grecia. Dincolo de patrimoniul natural spectaculos, ţara noastră se poate lăuda cu o cultură unică în spaţiul european, câteva exemple în acest sens fiind satele transilvănene sau mănăstirile Moldovei, expresii diferite dar complementare ale identităţii româneşti", arată europarlamentarul, într-un comunicat transmis luni Agerpres de Biroul de presă al PSD.

Claudia Ţapardel explică de ce este nevoie de investiţii în turism şi cum poate contribui acest sector la creşterea economică a României. "Mă bucur să observ mobilizarea autorităţilor române pentru sprijinirea turismului, după ani în care nu s-a întâmplat mai nimic. După reînfiinţarea ministerului de resort în luna ianuarie - lucru pe care l-am cerut de foarte mult timp colegilor mei -, Guvernul PSD vine acum cu un masterplan de investiţii menit să revigoreze turismul românesc, pornind de la obiective clare, stabilite în baza unei analize atente a potenţialului ţării noastre. Obiectivul planului multianual este transformarea turismului într-una dintre principalele industrii din ţara noastră, astfel încât acesta să genereze locuri de muncă şi să reprezinte un procent tot mai mare din PIB", susţine Ţapardel.

În opinia ei, "în forma sa actuală, actul normativ urmăreşte dezvoltarea unor sectoare cheie, precum turismul de sănătate, infrastructura de agrement şi domeniul schiabil, acordând o atenţie sporită protejării mediului şi specificului regional", în plus, din perspectiva promovării unei abordări integrate, Guvernul având în vedere "elaborarea unei strategii comune pentru zona turistică din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre", "lucru care va fi benefic pentru economia regiunii, eficientizând investiţiile printr-o comunicare mai bună între autorităţile locale şi centrale". "Trebuie spus că măsurile adoptate de Guvern răspund unor obiective discutate şi aprobate inclusiv la nivel european", explică eurodeputata, care este fondatoare a unui grup de lucru pentru turism, ce numără aproximativ 150 de europarlamentari din toate grupurile politice. "După ani de criză economică ce au afectat puternic anumite ramuri industriale, precum şi pături sociale - în special tinerii, liderii europeni au înţeles că turismul este unicul sector care a continuat să crească, contribuind la crearea de locuri de muncă şi chiar la coagularea unei identităţi europene. Pornind de la această realitate, misiunea mea la Bruxelles a fost de a face din turism o prioritate a instituţiilor europene, adică de a avea o strategie unitară, obiective clare pentru fiecare regiune şi, mai ales, o linie de finanţare asemănătoare cu fondurile structurale", subliniază eurodeputata.

În contextul în care Comisia Europeană a desemnat 2018 ca Anul European al Patrimoniului Cultural, europarlamentarul subliniază că "masterplanul adoptat de Guvern este cu atât mai important pentru că este instrumentul potrivit pentru identificarea obiectivelor de patrimoniu care să fie promovate cu prioritate în 2018". "În această toamnă, obiectul meu este de a face cunoscute eforturile române de a promova turismul prin prezentarea masterplanului de investiţii în cadrul conferinţei "Tourism for Jobs and Growth", un eveniment de amploare pe care îl organizez în data de 27 septembrie la Parlamentul European, cu sprijinul şi participarea preşedintelui PE Antonio Tajani", precizează Ţapardel.

Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre discutată în şedinţa de vineri, Programul Multianual pentru dezvoltarea investiţiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism. Potrivit Executivului, Programul Multianual, denumit "Master-Planul investiţiilor în turism", are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor locale din zonele cu potenţial turistic ridicat, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructura turistică.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.