Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara care cere ajutorul României pentru a adera la UE

newslettereuropean.eu
romania ue comisia europeana

Țara care cere ajutorul României pentru a adera la UE

Preşedintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, aflat în vizită oficială la Bucureşti, a solicitat, luni, într-un discurs ţinut în plenul Senatului, sprijinul României pentru ca ţara lui să poată obţine statutul de ţară candidată la UE, informează Agerpres.

"Vă solicit, cu amabilitate, să continuaţi să susţineţi Georgia din punct de vedere politic şi să ajutaţi ţara mea să ajungă, cu succes, la următoarea etapă de tranziţie către aderarea la UE. Acesta este momentul în care Uniunea Europeană trebuie să înţeleagă pe deplin rolul de jucător geopolitic şi să susţină ţările care aparţin, din punct de vedere istoric, familiei europene. Recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei de anul trecut a deschis un nou capitol al relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană. (...) Acum este, însă, timpul să se ia o altă decizie strategică - acordarea statutului de ţara candidată Georgiei şi să se înceapă negocierile cu Georgia, alături de Ucraina şi Republica Moldova. Georgia a făcut paşi uriaşi în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor Uniunii Europene şi sperăm ca progresul să fie evaluat şi răsplătit corespunzător. Acum este important să se evite diferenţierile negative ale Georgiei faţă de Republica Moldova şi Ucraina. O astfel de diferenţiere riscă să confere putere răului nostru comun lângă care trăim şi să lase regiunea neprotejată", a afirmat Shalva Papuashvili.

El a amintit ajutorul acordat de Georgia pentru a furniza surse alternative de energie Europei.

"În ceea ce priveşte ratificarea Acordului de evaluare al Georgiei de către al UE, doresc să le cer partenerilor mei români să conducă din nou acest proces de a acorda Georgiei statutul de ţară candidată UE. Georgia nu este singurul beneficiar al avantajelor economice şi de securitate europene. (...) Georgia a fost un partener de încredere pentru a furniza surse alternative de energie Europei, incluzând România. Georgia are multe de oferit pentru a promova o mai mare rezilienţă europeană", a adăugat preşedintele Parlamentului Georgiei.

Oaspetele a evidenţiat legăturile dintre cele două ţări şi relaţiile de cooperare economice, din turism, cultură, apărare, securitate.

"Sunt onorat să vizitez Senatul României, ţară prietenă cu Georgia. (...) Apreciez oportunitatea de a vizita frumoasa dumneavoastră ţară în aceste timpuri cu turbulenţe din punct de vedere geopolitic. Experienţa României în drumul spre aderarea la UE şi NATO este crucială pentru noi şi împărtăşirea experienţei este foarte apreciată. (...) România şi Georgia nu au doar legături istorice, ci şi o cultură bogată care a rezistat datorită puternicei moşteniri creştine comune", a subliniat Shalva Papuashvili.

El a adăugat în România se simte ca acasă. "Simt căldura ospitalităţii dumneavoastră, bogăţia culturii dumneavoastră şi valorile comune care unesc ţările noastre. Este un sentiment dincolo de diplomaţie. Este sentimentul că sunt acasă, între prieteni şi suflete pereche", a evidenţiat preşedintele Parlamentului de la Tbilisi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.