Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara în care femeile sunt forțate să nască pe marginea drumului, după ce inundațiile au devastat mare parte din teritoriu

anadolu agency
muson pakistan

888 de unități sanitare din întreaga Pakistan, care avea deja unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate publică din lume, au fost avariate de inundații. Fondul Națiunilor Unite pentru populație raportează că 650.000 de femei însărcinate trăiesc în zonele afectate de inundații.

Femeile nu vor avea nicio moașă sau medic prezent și nu vor avea acces la echipamente medicale esențiale sau la medicamente vitale.

Peste 1.100 de persoane au murit din iunie în urma inundațiilor descrise ca fiind „cele mai grave din istoria Pakistanului” de către premierul țării, Shehbaz Sharif. O treime din Pakistan a fost înghițită de inundații, peste 30 de milioane de persoane sunt strămutate și milioane de hectare de terenuri agricole au fost distruse de ape, scrie alephnews.ro.

Însărcinată în opt luni, Basra Bibi a fost norocoasă că a supraviețuit. La întoarcerea în sat, tânăra de 25 de ani a fost îngrozită să vadă că centrul de sănătate al acestuia fusese scufundat de ape.

„Sunt atât de îngrijorată pentru copilul meu, deoarece singurul spital de aici nu mai oferă acum asistența medicală de care am nevoie cu disperare”, a declarat joi doamna Bibi pentru Telegraph, cu linii adânci de îngrijorare gravate pe față. „Unde ar trebui să mă duc? Toate rutele de transport din Kalam au fost distruse de inundații”.

Autoritățile au avertizat că numărul morților va crește și mai mult după ce oficialii vor avea acces în satele îndepărtate, dar există temeri tot mai mari cu privire la o criză secundară declanșată de prăbușirea sistemului de sănătate al țării.

„Sunt întru totul de acord că vom asista la mai multe decese cauzate de urgențe medicale și de boli decât inundațiile [inițiale], dacă nu acționăm acum”, a declarat Gerida Birukila, șefa biroului Unicef din orașul Quetta din Pakistan. 888 de unități sanitare din întreaga țară, care avea deja unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate publică din lume, au fost avariate de inundații, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 28 august.

Fondul Națiunilor Unite pentru populație raportează că 650.000 de femei însărcinate trăiesc în zonele afectate de inundații, iar până la 73.000 dintre acestea, precum dna Bibi, sunt așteptate să nască în următoarea lună.

Multe dintre ele vor fi nevoite să nască în case parțial inundate și neigienice, în tabere de refugiați înghesuite sau în corturi improvizate. Nu vor avea nicio moașă sau medic prezent și nu vor avea acces la echipamente medicale esențiale sau la medicamente vitale.

Conform Dr. Mubina Agboatwalla, președinte al Health Oriented Preventive Education (Hope), un ONG pakistanez care se ocupă de îmbunătățirea sănătății persoanelor sărace din țară, a constatat deja o creștere a mortalității materne și infantile de la începutul inundațiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.