Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara UE care vrea să taxeze suplimentar băuturile pe bază de zahăr: 100 milioane de euro aduși la buget

www.descoperalumea.ro
sucuri carbogazoase

Țara UE care vrea să taxeze suplimentar băuturile pe bază de zahăr: 100 milioane de euro la buget

Guvernul slovac va taxa băuturile carbogazoase dulci şi va majora taxele pe produse din tutun, în cadrul unui pachet de măsuri, cu o valoare de 1,4 miliarde de euro, vizând consolidarea bugetului în 2025, a declarat luni premierul Robert Fico, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Ţara vecină riscă să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din zona euro, prognozat să depăşească 6% din PIB în 2024, în condiţiile în care cheltuielile au crescut pe fondul exploziei preţurilor la energie şi majorării pensiilor.

Planurile anunţate luni semnalează o posibilă accelerare a procesului de reducere a deficitului bugetar de către Guvernul naţionalist condus de Robert Fico, care a preluat puterea anul trecut cu promisiunea unei ajustări bugetare graduale, care să protejeze economia şi standardul de viaţă pentru cei 5,4 milioane de locuitori ai Slovaciei.

Așteptările sunt mari

Ministrul slovac al Finanţelor, Ladislav Kamencky, a spus că deficitul bugetar va fi redus sub pragul de 3% din PIB, fixat în normele Uniunii Europene, graţie noilor majorări de taxe de anul viitor precum şi unor reduceri de cheltuieli echivalente cu 1% din PIB, mai mari decât planurile vehiculate anterior care prevedeau reduceri de cheltuieli de 0,5% din PIB. Alte economii şi majorări de venituri, în valoare de 1,5 miliarde de euro, sunt avute în vedere pentru 2026, a spus Kamencky.

Taxele pe băuturile carbogazoase dulci şi pe produsele din tutun ar urma să aducă 100 milioane de euro anul următor şi 243 milioane de euro în 2026, reprezentând doar o mică parte din sumele necesare pentru reducerea deficitului.

Alte măsuri

Potrivit premierului Robert Fico, actuala coaliţie de la putere va discuta şi disponibilizări în sectorul public, în cadrul planurilor vizând reducerea deficitului, dar a adăugat că el este împotriva majorării cotei de TVA.

Slovacia este presată să pună datoria publică pe o traiectorie descrescătoare. Fondul Monetar Internaţional a prognozat că datoria guvernamentală a 'ţăriii va urca până la 59,3% din PIB în 2024, de la un nivel estimat la 57,9% din PIB anul trecut, pentru a trece pragul de 60% din PIB în următorii ani.

În luna decembrie 2023, agenţia de evaluare Fitch Ratings a coborât ratingul de ţară al Slovaciei cu două trepte, până la 'A minus' cu perspectivă stabilă, citând deteriorarea finanţelor publice şi traiectoria neclară de consolidare fiscală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.