Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tarcea: După OUG 7, nu se mai poate stabili tragerea la sorţi a completurilor. Dacă nu se intervine rapid, completurile de 5 vor avea din nou o problemă

iccj

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la Antena 3, că ordonanţa de urgenţă 7/2019 a interzis colegiilor de conducere a instanţelor să mai stabilească orice regulă, iar legea nu prevede tragerea la sorţi a completurilor. Ea a spus că, dacă nu se va interveni urgent prin lege, completurile de 5 judecători vor avea din nou o problemă. Tarcea a precizat şi că OUG 7 este „picătura care a umplut paharul”.

Vezi și: Marți, trei ceasuri bune sau rele pentru Laura Codruța Kovesi? A fost stabilit cum va fi audiată în Parlamentul European

„OUG 7 a interzis colegiului de conducere al oricărei instanţe să mai stabilească reguli. Dacă legea nu prevede tragerea la sorţi, colegiile nu pot să stabilească astfel de reguli. (...) Dacă nu se va interveni urgent pe lege, vom avea aceeaşi problemă cu completurile de 5, pentru că nici CSM nu poate interveni”, a precizat Tarcea.

Cristina Tarcea a spus că CSM nu poate stabili tragerea la sorţi, pentru că CSM este garantul independenţei justiţiei, iar interpretarea legii aparţine instanţelor de judecată şi legiuitorului, atunci când adoptă legi de interpretare.

„Linia roşie înseamnă separaţia puterilor în stat, întotdeauna, şi când ne place, şi când nu ne palce”, a mai declarat Tarcea.

Preşedinta ICCJ a precizat că ”ordonanţa 7 este picătura care a umplut paharul şi arată lipsa de încredere, lipsa de dialog, dispreţul cu care sunt trataţi magistraţii”.

Ea a spus că nu sunt reprezentativi pentru sistemul de justiţie cei cu care autorităţile au dialog mereu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.