Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, atac DEVASTATOR la adresa lui Iohannis: se întâmplă niște fenomene paranormale

tariceanu

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că șeful statului Klaus Iohannis face o confuzie cu privire la OUG privind "taxa pe lăcomie", precizând că rolul predominant al băncilor este cel de intermediere bancară.

Citește și: ULTIMA ORĂ - Viorica Dăncilă îi răspunde lui Klaus Iohannis: scrisoare adresată președintelui

"Nu le-am văzut (declarațiile președintelui Klaus Iohannis - n.r.). Când a început ședința (Biroului Permanent al Senatului n.r.) am observat că președintele făcea o declarație de presă înțeleg după ședința CSAT, dar nu am putut să văd decât câteva secunde. Am văzut că tuna și fulgera la adresa coaliției și la adresa guvernului. Cred că făcea și o confuzie, din câte am auzit, pentru că ministrul Teodorovici a vorbit despre o taxă a lăcomiei - nu știu dacă este cea mai inspirată formulă", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că în România "se întâmplă niște fenomene paranormale".

"Rolul băncilor este predominant de intermediere bancară. Cu alte cuvinte, băncile ar trebui ca depozitele populației să fie capabile să le plaseze în economie, pentru a finanța economia, pentru a finanța în principal firmele sau persoanele private care doresc să-și cumpere anumite bunuri și a stimula economia. Constatăm însă că în România gradul de intermediere bancară este extrem de scăzut, iar băncile preferă să plaseze fondurile, depozitele pe care le au în titluri de stat care sunt remunerate practic tot din bugetul de stat, practic din taxele fiecărui contribuabil și nu fac aceste operațiuni de intermediere bancară. Deci băncile nu vor să facă niciun efort, să analizeze dosare, să-și asume niște riscuri, ci preferă să cumpere titluri de stat și noi să le facem profit", a conchis Tăriceanu.

De asemenea, acesta a precizat că ”trebuie găsită o modalitate pentru a pune băncile la treabă”.

”Să nu mai stea să aștepte să le vină bani de la bugetul de stat.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referitor la măsurile fiscale anunțate de Guvern, că proiectul va arunca în aer economia și nu a fost discutat cu nimeni din domeniul economic sau instituțional.

Șeful statului a solicitat Guvernului să nu meargă mai departe cu ordonanța.

"Se introduce un nou concept, « taxa din lăcomie» – din lăcomia pesediștilor de a lua bani mai mulți pe care îi vor gestiona așa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia. Și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite aduse în ultimul moment vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. Acest lucru nu trebuie să se întâmple și fac apel la Guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe, să o pună în discuție, să o negocieze cu patronatele, cu sindicatele și, după o analiză profundă și discuții, să revină cu o formă care este sustenabilă.", a afirmat Iohannis.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a spus, marți, că, printr-o ordonanță de urgență, Guvernul dorește să le impună băncilor o "taxă pe lăcomie", dacă nivelul ROBOR la 3 luni și la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 și 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 - 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 și 6 luni de 2,51 - 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 - 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.

Această măsură va fi inclusă într-un proiect de Ordonanță de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor.

De asemenea, taxele pentru firmele din energie și telecom se vor majora de anul viitor, a reieșit din declarația făcută marți de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, la Guvern.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.