Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: Decizia CEDO este una corectă, reprezintă încă un avertisment pentru România

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Decizia adoptată marţi de CEDO, potrivit căreia condiţiile de detenţie din România sunt contrare Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, este una corectă, iar găsirea de soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare reprezintă o prioritate, la fel şi modificarea Codurilor penale pentru a fi puse în concordanţă cu deciziile CCR, afirmă preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, marţi, într-o postare pe Facebook.

"Decizia CEDO de astăzi este încă un avertisment pe care România îl primeşte şi se înscrie într-o serie de semnale privind încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români. Problema de fond, dincolo de decizia de astăzi, nu se reduce la situaţia din penitenciare, ci este mult mai gravă pentru că vizează drepturile tuturor cetăţenilor, nu doar ale celor care sunt închişi. Din punctul meu de vedere, decizia CEDO de astăzi este una corectă. Cei care se aşteptau la mai mult uită că instituţiile europene nu ne vor face ordine în casă în locul nostru. Mai ales că acum Uniunea Europeană gestionează simultan mai multe situaţii de criză. Cei care se aşteptau la mai puţin sunt din categoria celor care cred că drepturile omului sunt un "lux" şi că democraţia este o complicaţie inutilă", precizează preşedintele Senatului.

Potrivit acestuia, românii privesc în prezent spre Uniunea Europeană pentru a stopa instaurarea "noii dictaturi a statului drepţi", însă, subliniază Tăriceanu, cetăţenii români sunt singurii care îşi pot "face ordine în casă", care pot acţiona pentru a garanta respectarea drepturilor şi libertăţilor, respectiv a statului de drept. "Timp de aşteptat şi timp pentru a mai amâna deciziile care se impun nu prea mai este. Au trecut 8 ani de la momentul 2009, care s-ar putea dovedi a fi primele alegeri fraudate prin intervenţia instituţiilor de forţă din istoria României postdecembriste. Au trecut aproape 3 ani de zile de la procesul şi condamnarea abuzivă a Marianei Rarinca, unul dintre cazurile devenite simbol pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în România. Unii vor spune că aşa cum au trecut câţiva ani, mai pot trece câteva luni înainte de a pune în aplicare soluţii. Mai ales când se face referire la condiţiile de detenţie, care pentru mulţi nu reprezintă o prioritate. Ba da, este o prioritate, după cum reprezintă o prioritate şi modificările la Codurile penale pentru a le aduce în conformitate cu deciziile CCR, după cum este o prioritate şi să facem lumină în implicarea unor reprezentanţi ai instituţiilor de forţă în alegerile din 2009. Toate reprezintă priorităţi pentru ca şi în România să fie respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi statul de drept", afirmă preşedintele Senatului.

Condiţiile de detenţie din sistemul penitenciar din România sunt contrare CEDO şi relevă o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis, marţi, CEDO în cazul "Rezmiveş şi alţii împotriva României". Prin această decizie-pilot, CEDO a stabilit că a fost încălcat Articolul 3 al Convenţiei, care interzice tratamentele inumane sau degradante, în acest caz care vizează condiţiile de detenţie din închisorile româneşti, precum şi din arestul poliţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.