Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu, după Adunarea Parlamentară a Mediteranei: Apreciez că avem mai multe interese comune decât lucruri care ne diferenţiază

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi, după Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) că România a devenit membru al acestei adunări din 2017, iar lucrurile pe care le avem în comun cu această familie sunt mai multe decât cele care ne diferenţează.

„Câteva elemente ale Adunării Parlamentare a Mediteranei. Primul lucru pe care doresc să-l subliniez este că România a devenit membru cu drepturi depline a familiei extinse a Mediteranei, începând cu anul 2017. Al doilea lucru, pe care astăzi l-am subliniat în discursul pe care l-am ţinut este rolul important pe care cred că trebuie să-l aibă diplomaţia parlamentară, care  nu este o diplomaţie a constrângerii, a crizelor, ci o diplomaţie a dialogului şi a consensului, este o diplomaţie în zilele noastre indispensabilă pentru a promova valorile comune ale democraţiei, ale statului de drept, ale dezvoltării durabile şi ale păcii şi stabilităţii în regiune”, a afirmat Tăriceanu la finalul întâlnirii, potrivit news.ro.

De asemenea, el a subliniat faptul căsuntem membri a ceea ce numim marea familie exitinsă a Mediteranei sau Mare Nostrum, cum era cunoscută în perioada Impreiului Roman, deoarece România a a fost, încă de acum 2000 de ani parte a acestui Impreiu.

„Suntem parte a ceea ce numim marea familie extinsă a Mediteranei - Mare Nostrum, care era denumirea sub care era cunoscută Mediterana în perioada Imperiului Romanm, şi pentru că noi am fost parte a Imperiului Roman acum 2000 de ani, trebuie să vă spun un lucru – că împreună cu toate ţările din zona Mediteranei, apreciez că avem mai multe lucruri împreună şi mai multe interese comune decât lucruri care ne diferenţiază sau ne separă şi de aceea cred cu tărie în necesitatea întăririi acestui dialog, care trebuie să pună bazele pentru o democraţie mai solidă în zonă, pentru prosperitate, stabilitate şi pace în regiune şi de aceea mă bucur că România astăzi este gazda acestui eveniment la care avem o participare  a tuturor ţărilor membre a Adunării Parlamentare, plus o serie de invitaţi speciali”, a continuat liderul ALDE.

„Anul Centenarului are relevanţă mai mare pentru noi, dar vă pot da un singur exemplu: este prezent aici ministrul de externe al Libiei, care a discutat cu omologul român, cu domnul Meleşcanu, şi sigur că subiectele de cooperare economică pot să fie prezente în cadrul dialogului, având în vedere că diplomaţia parlamentară are mai puţine constrângeri, ea este orientată spre crearea unor relaţii politice, relaţii informale, mai puţin formale. Sigur că acest dialog poate facilita, bineînţeles, şi componenta economică, care cred că este extrem de importantă”, a continuat Tăriceanu, întrebat despre parteneriatele strategice şi economice în Anul Centenarului.

Cea de-a XII -a Adunare Parlamentara a Mediteranei (APM) are loc în perioada 15 -16 februarie la Parlamentul României şi participă parlamentari din peste 20 state membre ale Adunării, precum şi reprezentanţi ai mai multor organizaţii regionale şi internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.