Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu și-a făcut cunoscut mesajul în Europa: ce i-a transmis lui Juncker

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Viitorul Uniunii Europene şi rolul pe care România îl joacă în stabilitatea proiectului european, aspectele recente cuprinse de CE în ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi preluarea în 2019 a Preşedinţiei Consiliului UE de către România au fost câteva dintre temele discutate de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Citește și: ULTIMA ORĂ: Traian Băsescu cere ARESTAREA lui Kovesi, a lui Coldea şi a lui Maior

Citește și: Cine ar putea fi viitorul președinte al PSD: 'Sunt șanse foarte mari'

Potrivit unui comunicat al Senatului cei doi înalţi oficiali au subliniat că "transparenţa şi deschiderea instituţiilor europene sunt elemente esenţiale pentru menţinerea încrederii şi stabilităţii". 

"Preşedintele Juncker a repetat dorinţa sa de a încheia Mecanismul de Cooperare şi Verificare în timpul mandatului său, până la preluarea preşedinţiei UE de care România, în primul semestru din 2019, urmând ca ţara noastră să continue progresele înregistrate de ultimul raport MCV, el subliniind importanţa respectării valorilor statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor'', arată Senatul în comunicatul citat. 

De asemenea, Junker şi Tăriceanu au discutat şi despre situaţia economică a României. ''Comisia Europeană consideră că România este unul dintre actorii regionali importanţi ai Uniunii şi nu poate fi vorba în actuala perspectivă a construcţiei europene de acceptarea ideii clasificării ţărilor membre pe categorii de importanţă", adaugă sursa citată. 

O altă temă aflată pe agenda celor doi oficiali a fost viitoarea Preşedinţie română a Consiliului UE în 2019, dar şi vizita pe care Juncker o va efectua în ţara noastră pe 11 mai când va susţine un discurs în faţa Parlamentului. 

''Ambii oficiali au subliniat importanţa pentru România a preluării Preşedinţiei UE, într-un moment crucial, şi anume în anul alegerilor pentru Parlamentul European. Preşedintele Comisiei Europene a reiterat sprijinul CE pentru autorităţile române, atât înainte de preluarea mandatului, cât şi pe parcursul Preşedinţiei UE, astfel încât să fie o preşedinţie de succes. Totodată, Juncker a confirmat angajamentul Comisiei de a fi un partener al parlamentelor naţionale şi a subliniat că acestea, în particular Parlamentul României, joacă un rol-cheie în dezbaterile privind viitorul Europei'', se mai arată în comunicat. 

În contextul vizitei efectuate la Bruxelles, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit şi cu Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, printre subiectele abordate aflându-se evoluţiile recente ale sistemul judiciar din România şi perspectivele de finalizare a MCV. Totodată, au fost discutate şi aspecte de interes pentru România referitoare la dezbaterea actuală privind viitorul Europei, fiind subliniată necesitatea unei direcţii şi a unor obiective comune pentru statele membre, care să lege Uniunea de interesele cetăţenilor săi. 

Comisarul Jourova a apreciat eforturile României de a se implica activ în procesele şi iniţiativele menite să susţină integrarea europeană, dând exemplul recent al cooperării consolidate pentru instituirea unui parchet european, menţionează comunicatul Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.