Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tăriceanu: Reacţia Ministerului ungar de Externe m-a surprins, chestiunea de la Târgu Mureş se poate rezolva simplu

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi seara că a fost surprins de reacţia MAE ungar de miercuri privind retragerea sprijinului acordat aderării României la OCDE, afirmând că situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş se poate rezolva "simplu de tot". "Acum o săptămână l-am primit pe ministrul de externe ungar. (...) Una din teme a fost că, sigur că avem probabil şi chestiuni în suspensie, în dispută, dar dacă ne axăm pe aceste subiecte, în loc să facem să progreseze agenda şi să facem lucruri care servesc ţărilor noastre, popoarelor noastre, comunităţilor noastre, o să ne blocăm în chestiunile acestea. Pe fondul acesta, nu vă ascund că atitudinea pe care a luat-o Ministerul de Externe maghiar ieri m-a surprins. A fost o reacţie a Ministerului de Externe român, într-un limbaj tot diplomatic, poate a urcat puţin ştacheta, poate n-a urcat-o, nu cred că acesta este lucrul cel mai important. E îngrijorătoare atitudinea pe care Ungaria a anunţat-o de a se opune, eventual, aderării noastre la OCDE, dar până la urmă ducem lucrurile mult prea sus", a afirmat Tăriceanu la Antena 3.

În opinia preşedintelui Senatului, problema apărută la Târgu Mureş se poate rezolva prin decizii ale ministerului Educaţiei şi ale autorităţilor locale. "Această chestiune se poate rezolva simplu de tot prin acţiunea a două entităţi. Pe de o parte, Ministerul Educaţiei, care trebuie să dea nişte dispoziţii clare celor care sunt la nivel local, la nivel judeţean şi autorităţile locale, care trebuie să ia deciziile corespunzătoare în aşa fel încât (...) spaţiile de învăţământ să poată fi utilizate şi de o comunitate şi de alta", a explicat Tăriceanu.

Autorităţile ungare au anunţat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacţia statului vecin "contravine mesajelor de deschidere recente". Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus într-o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.