Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările baltice nu ţin cont de Brexit: Estonia, Letonia şi Lituania sunt de partea Marii Britanii

en.wikipedia.org
marea baltica

Cele trei republici baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au deplâns rezultatul referendumului de joi, în urma căruia Marea Britanie a ales ieşirea din Uniunea Europeană, şi s-au pronunţat împreună pentru menţinerea şi pe viitor a unor legături strânse cu această ţară, consemnează agenţia EFE. 'Evident că respectăm opţiunea democratică a britanicilor, dar aceasta nu schimbă faptul că alegerea lor de a părăsi Uniunea Europeană este o dezamăgire', a afirmat într-un comunicat premierul eston, Taavi Roivas. În opinia acestuia, acum trebuie să tragem din referendumul britanic concluziile de rigoare pentru întreaga Europă şi 'să muncim din greu pentru a nu pierde unitatea Uniunii Europene'.

Şeful executivului de la Tallin a insistat că referendumului britanic nu trebuie să-i urmeze 'o lungă perioadă de incertitudine politică şi instabilitate economică' şi a cerut instituţiile europene şi Londrei 'să facă tot ce este necesar pentru stabilizarea situaţiei şi să minimizeze impactul economic pentru ţările, economiile şi instituţiile financiare din zona euro'.

La rândul său, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a semnalat într-o primă reacţie pe Twitter că nu se aştepta la un 'Brexit', dar a subliniat că ţara sa va susţine menţinerea unor 'relaţii strânse şi dinamice între UE şi Regatul Unit'. Într-o declaraţie dată ulterior agenţiei de presă BNS, şeful guvernului de la Vilnius şi-a exprimat speranţa că în relaţiile comerciale nu se va reveni la 'taxe vamale', dar a insistat de asemenea că britanicii nu trebuie 'pedepsiţi' pentru decizia lor.

Şi Ministerul de Externe leton a asigurat într-un comunicat că 'Marea Britanie va fi în continuare pentru Letonia un important aliat şi partener internaţional, iar relaţiile lor - inclusiv la capitolul afaceri externe şi politică de securitate - vor continua să fie strânse'. MAE leton menţionează de asemenea că, la negocierile pentru stabilirea condiţiilor ieşirii Marii Britanii din UE, autorităţile de la Riga 'vor face tot ce le stă în putinţă pentru a proteja interesele naţionale, interesele cetăţenilor letoni în Marea Britanie şi interesele comune ale UE', conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.