Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările de Jos, invitate să-şi ceară scuze pentru un raid din 2015 din Irak, soldat cu moartea a zeci de civili

RFI România
Olanda

Un studiu publicat vineri îndeamnă Ţările de Jos (Olanda) să-şi ceară scuze pentru un raid aerian din 2015 asupra oraşului irakian Hawija, soldat cu moartea a 85 de civili, avertizând că absenţa acestui gest poate favoriza apariţia de grupări teroriste, relatează AFP.

În 2019, guvernul olandez a recunoscut că 70 de persoane, între care civili şi combatanţi ai Statului Islamic, şi-au pierdut viaţa în urma atacului din noaptea de 2 spre 3 iunie 2015, care a vizat o uzină de muniţii.

Guvernul a explicat într-o scrisoare adresată parlamentului că facilitatea vizată, aflată într-o zonă industrială, conţinea mai mult explozibil decât se aşteptase, ceea ce a provocat numeroase "pagube colaterale".

Cercetători de la ONG-ul irakian Al-Ghad, din organizaţia pacifistă PAX şi de la Universitatea din Utrecht au realizat studiul publicat vineri pe baza interviurilor cu 119 victime şi 40 de personalităţi cheie ale societăţii irakiene, între care primarul din Hawija, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit concluziilor lor, atacul s-a soldat cu moartea a 85 de civili şi sute de răniţi grav, fiind totodată semnalate pagube în 1200 de firme şi magazine şi 6000 de locuinţe.

La finele lui 2020, guvernul olandez a promis o indemnizaţie de circa 4 milioane de euro pentru reconstrucţie, angajament care, potrivit studiului, nu s-a concretizat încă, la şapte ani de la atac.

"Absenţa scuzelor şi a reconstrucţiei propriu-zise au un impact major asupra percepţiei locuitorilor din Hawija, contribuind la un sentiment antioccidental şi putând crea un teren fertil pentru o viitoare organizaţie teroristă", au avertizat cercetătorii.

Victimele se simt abandonate de Olanda şi cer să primească scuze oficiale din partea guvernului olandez pentru acel bombardament, precum şi o compensaţie suficientă pentru a acoperi costurile generate de raidul aerian olandez, afirmă ei.

Studiul recomandă ca reprezentanţi ai guvernului olandez să se deplaseze la Hawija pentru a da explicaţii populaţiei, a cere scuze şi a propune compensarea pagubelor suferite de comunitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.