Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ţările de Jos trimit noi anchetatori în Ucraina pentru a asista Curtea Penală Internaţională

dr2consultants.eu
Benelux Belgia, Luxemburg şi Ţările de Jos

Ţările de Jos au anunţat luni trimiterea a trei echipe suplimentare de anchetatori în Ucraina pentru a asista Curtea Penală Internaţională (CPI) în ancheta ei asupra presupuselor crime de război comise după invazia rusă, relatează France Presse.

Misiunile, programate pentru sfârşitul lui 2022 şi anul viitor, survin după ce, în luna mai, au fost trimişi în Ucraina mai mulţi anchetatori olandezi, ca parte a celei mai mari desfăşurări de acest fel a CPI din istoria sa, potrivit Agerpres.

"Rămânem pe deplin hotărâţi să se facă dreptate pentru crimele de război din Ucraina", a scris pe Twitter ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra.

"De aceea, Ţările de Jos vor trimite în curând trei noi echipe criminalistice pentru a-i sprijini pe ucraineni şi Curtea Penală Internaţională în ancheta lor", a adăugat Hoekstra.

Anchetatorii vor lucra "sub steagul CPI", care are sediul la Haga, în Ţările de Jos, au transmis ministerele olandeze de Externe, al Apărării şi al Justiţiei într-o scrisoare comună adresată Parlamentului.

Echipe ale poliţiei militare olandeze vor fi desfăşurate "în toamna lui 2022 şi, dacă situaţia o va permite, în primăvara lui 2023 şi din nou în toamna lui 2023", au precizat acestea.

CPI a anunţat deschiderea unei anchete în Ucraina privind presupuse crime de război şi împotriva umanităţii la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie.

Instanţa a trimis apoi în mai o echipă de 42 de membri în Ucraina, dintre care un număr semnificativ de experţi olandezi.

Până în prezent, CPI a refuzat să spună când se aşteaptă să declanşeze primele urmăriri penale împotriva autorilor crimelor din Ucraina.

În iunie, autorităţile olandeze au declarat că au împiedicat un agent rus de informaţii militare, care se dădea drept un stagiar brazilian, să se infiltreze în CPI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.