Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările europene au un grad de vaccinare mai ridicat în comparaţie cu cel existent în România, la ora actuală

pandemie

Campania de vaccinare este impulsionată la nivel european prin noi măsuri care ar putea creşte gradul de vaccinare al populaţiei şi ar putea preveni răspândirea noii tulpini, lucru care se vede în ţări precum Franţa sau Italia.

În schimb, în România, ţară care deşi a avut un debut bun al campaniei de vaccinare, lucrurile par să se fi relaxat în ultima perioadă.

Până în 23 iulie, potrivit datelor oficiale furnizate de Our World Data, în România s-au administrat doar 9,27 mil. doze de vaccin - 24,5% la nivelul întregii ţări de la începutul campaniei de vaccinare, scrie Mediafax.ro.

Spre comparaţie, datele arată că în Franţa s-au administrat 67,2 mil. doze de vaccin (43,8% persoane complet vaccinate), iar în Italia, 63,9 mil. doze (46,6% persoane complet vaccinate).

Totodată, aceste ţări, dar şi altele din Uniunea Europeană, deşi au un grad de vaccinare mai ridicat în comparaţie cu cel existent în România la ora actuală, nu au relaxat campania de vaccinare, ci au gândit noi măsuri pentru a o impulsiona.

În acest sens, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron (în Franţa preşedintele este, practic, şeful guvernului, asemenea SUA), a impus să crească gradul de vaccinare prin măsuri care îi vizează în primul rând pe angajaţii din sistemul. Astfel, dacă angajaţii spitalelor din Franţa şi ai căminelor de bătrâni nu se vor vaccina până la finalul verii, ei riscă să îşi piardă locul de muncă. În plus, Macron a mai punctat că persoanelor nevaccinate li se vor impune restricţii.

În Italia, restricţiile pentru persoanele nevac­cinate se vor vedea din ce în ce mai clar odată ce va exista obligativitatea deţinerii cer­ti­ficatului verde pentru accesul în restaurante, mijloace de transport sau locurile aglomerate.

Acesta ar putea să devină obligatoriu începând cu luna august, pentru evenimente cu număr mare de oameni, în locuri aglomerate, precum piscine, săli de sport şi chiar mijloace de transport în comun, potrivit publicaţiei italiene La Stampa, întrucât autorităţile din Italia îşi propun să limiteze răspândirea noii tulpini Delta.

Varianta Delta a reprezentat peste 80% din noile infectări în Anglia. Premierul Boris Johnson a făcut apel către populaţia Angliei pentru a fi mai precaută şi, recent, a anunţat şi obligativitatea vaccinării personalului din căminele de bătrâni.

China, deşi este ţara cu cei mai mulţi oameni imunizaţi (peste 1,4 miliarde), va interzice accesul celor nevaccinaţi în şcoli, spitale, supermarketuri sau alte locuri aglomerate până la finalul lunii iulie sau începutul lunii august, potrivit Insider.

Circa 12 din cele 22 provincii din China au anunţat astfel de restricţii pentru persoanele nevaccinate. Mai mult, alte locuri în care acestora nu li se va permite accesul ar putea fi sălile de sport, băncile, hotelurile, cafenelele sau benzinăriile.

Ungaria a impus deja obligativitatea vaccinării pentru personalul medical, conform celor mai recente declaraţii ale premierului Viktor Orban.

Totodată, Ungaria este şi prima ţară, după spusele acestuia, care va începe vaccinarea populaţiei cu cea de-a treia doză din luna august.

Grecia ia şi ea măsuri cu privire la prevenirea noii tulpini şi la accelerarea campaniei de vaccinare. Astfel, după cum a anunţat săptămâna trecută premierul Kyriakos Mitsotakis, vaccinarea obligatorie va începe în căminele de bătrâni, iar următorul pas în această direcţie vizează angajaţii din domeniul sănătăţii şi apoi, pe cei din cadrul Forţelor Armate.

În India, ţara unde a apărut varianta „Delta“ ce se răspândeşte cu 60% mai rapid ca tulpinile precedente, au fost administrate 418 mil. doze de vaccin, iar numărul persoanelor complet vaccinate a ajuns la 87,6 mil, potrivit Our World Data.

În Germania, lucrurile stau diferit faţă de alte ţări în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID-19. Angela Merkel a declarat că nu va deveni obligatorie vaccinarea anti-coronavirus, întrucât în Germania, dreptul la integritate corporală este garantat prin Constituţie.

În România, obligativitatea vaccinării nu este încă discutată la nivel oficial, dar discuţiile se vor aprinde după sezonul de vară când, inevitabil (spun medicii) ca apărea ce-a de-a patra fază a pandemiei.

La ora actuală, doar 73 de oraşe şi localităţi din România au peste 30% populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, adică circa 2% din totalul localităţilor din ţară, potrivit Comitetului Naţional de Vaccinare.

În ceea ce priveşte primul oraş din topul celor mai mari procente de persoane vaccinate, oraşul Borsec din Harghita are 43,8% din populaţie imunizată, urmat de Cluj-Napoca (43%). Bucureştiul are puţin peste 31% populaţie vaccinată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.