Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările europene se apropie de fundul sacului: Stocurile de arme se epuizează, iar producătorii au probleme (Bloomberg)

news.pn
referendum ucraina ue

Unele țări europene își epuizează propriile stocuri de muniție și arme din cauza livrărilor către Ucraina, astfel că NATO îndeamnă companiile din domeniul apărării să crească producția, relatează luni Bloomberg, citând surse.

Potrivit interlocutorilor agenției, stocurile europene de muniție, în special de proiectile de 155 mm pentru artilerie, au fost în mare parte epuizate. În plus, aliații europeni au furnizat Ucrainei arme și tancuri sovietice, care, de asemenea, sunt pe sfârșite.

Companiile europene și americane din domeniul apărării înregistrează o creștere a cererii de echipamente de apărare aeriană și de arme antitanc, potrivit agenției. În circumstanțele actuale, oficialii NATO au recomandat companiilor să crească producția pentru a aproviziona Ucraina și să refacă stocurile din propriile depozite "în condițiile unor tensiuni sporite". Țările europene ar trebui să primească cât mai mult armament modern posibil, dar este nevoie și de întărirea prezenței NATO la granița de est.

După cum subliniază agenția, o altă problemă este că ar putea dura câțiva ani până când companiile vor pune în aplicare contractele și vor crește producția. Întreprinderile trebuie să îmbunătățească liniile de asamblare și să facă față dificultăților legate de creșterea producției la scara necesară. În plus, acestea întâmpină dificultăți în obținerea unor semiconductori și a unor metale rare, toate acestea pe fondul unei lipse de lucrători calificați.

Potrivit lui Lucy Bero-Sudro, director al programului pentru armament și cheltuieli militare de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, este greu de spus dacă țările europene vor continua să investească masiv în apărare ca prioritate în contextul apropierii iernii. "Având în vedere situația economică dificilă în care ne aflăm, va trebui să se facă compromisuri. Guvernele europene au de luat decizii dificile", a declarat expertul pentru Bloomberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.