Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Târziu: CNAS să-și ceară scuze public pentru propunerea de reducere a finanțării medicilor de familie

claudiu tarziu

Preşedintele Consiliului Naţional al AUR, Claudiu Târziu, consideră justificate protestele de stradă ale medicilor și cadrelor sanitare pe fondul unui proiect CNAS care prevede reduceri fără precedent ale cheltuielilor pentru cabinetele medicilor de familie, pentru ambulatoriu și stomatologie.

„În condițiile deficitului uriaș de medici și de cadre specializate din sistemul sanitar, sistem în care e necesară urgent o reformă de fond, Guvernul PSD-PNL pregătește încă o lovitură contra sănătății românilor: o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie și cu 25% pentru medicii specialiști. Din cauza lipsei de viziune și a unei foarte proaste cunoașteri a realităților vieții de fiecare zi, actuala putere administrează cu obtuzitate contabilicească bugetele publice, reușind contraperformanța să întoarcă o parte importantă a asistenței medicale din România la nivelurile de cost din anii 2019-2021. Propunerile de reducere lansate de CNAS sunt nu doar fără precedent, ci și de neînțeles câtă vreme Guvernul Ciolacu se laudă cu o creștere economică”, afirmă Claudiu Târziu.

El afirmă că, dacă aceste reduceri se vor materializa, ele ar contraveni inclusiv unor acte normative, cum ar fi Legea Legea nr. 1/2021, care a aprobat Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar convenit cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, program care angajează creșterea cheltuielilor cu asistența medicală.

„Or, după proiectata diminuare a alocărilor prin legea bugetului de stat, ponderea asistenței medicale primare în FNUASS va scădea la 6,4%, deci programul convenit cu BIRD nu se va respecta. Cu atât mai justificate sunt protestele din stradă ale medicilor și cadrelor medicale, iar CNAS trebuie să retragă, cu scuze publice, respectivele propuneri”, adaugă el.

Târziu amintește că potrivit unui proiect pus de CNAS în dezbatere publică, începând cu 1 februarie 2024, prestația și costurile funcționării cabinetelor medicale pentru fiecare pacient ar urma să scadă cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% în ambulatoriul de specialitate și cu 50% la stomatologie. În plus, nu se vor mai plăti sporul de rural și serviciile medicale acordate la domiciliu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.