Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TAS a înregistrat recursul depus de AMA/WADA împotriva patinatoarei ruse Kamila Valieva

stirileprotv.ro
kamila valieva

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a anunţat luni că a înregistrat recursul depus de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) împotriva patinatoarei ruse Kamila Valieva şi că a deschis procedurile în acest sens, scrie AFP, potrivit Agerpres.

La JO de iarnă de la Beijing 2022, din februarie, Valieva, în vârstă de 15 ani, a devenit prima competitoare care a executat un salt cvadruplu în competiţie, ajutând Rusia să câştige aurul pe echipe.

Apoi s-a dovedit că ea fusese testată pozitiv înainte de JO la trimetazidină, un medicament folosit pentru a trata angina pectorală, dar interzis sportivilor, deoarece poate îmbunătăţi rezistenţa fizică. Rezultatul testului din 25 decembrie a fost însă anunţat pe 8 februarie, în plină competiţie olimpică.

"TAS a demarat procedurile în acest caz", a indicat organismul internaţional.

Săptămâna trecută, preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), polonezul Witold Banka, a indicat că organismul mondial a sesizat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva, după ce nu a înregistrat niciun progres cu Agenţia rusă antidoping (RUSADA).

Valieva a fost testată pozitiv în timpul Campionatelor Rusiei, în decembrie 2021, dar rezultatul a fost comunicat abia pe 8 februarie, la o zi după ce sportiva a ajutat echipa ţării sale să câştige medalia de aur la patinaj artistic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Luna trecută, RUSADA a declarat că nu va publica rezultatele anchetei privind testul pozitiv al Kamilei Valieva "pentru a proteja interesele" sportivei în vârstă de 16 ani.

"În ciuda faptului că a pus RUSADA sub înştiinţare pentru a rezolva cu promptitudine cazul Kamila Valieva, nu s-a înregistrat niciun progres. Prin urmare, pot confirma acum că AMA/WADA a sesizat oficial direct Tribunalul de Arbitraj Sportiv", a scris Banka pe Twitter.

La sfârşitul lunii trecute, Banka a afirmat că AMA/WADA îşi rezervă dreptul de a sesiza TAS după ce RUSADA a precizat că nu va mai comunica în cazul Kamilei Valieva.

Sportivii ruşi au concurat la Beijing fără steag şi imn din cauza unor sancţiuni legate de dopajul sistematizat.

Valieva a explicat testul pozitiv prin faptul că a luat din greşeală medicamentele de inimă ale bunicului său.

Suspendarea sa automată a fost ridicată de Comisia de disciplină a RUSADA, pe motivul că Valieva nu avea încă 16 ani, astfel că a putut concura în concursul individual feminin la Beijing, dar s-a clasat pe locul al patrulea, deşi era favorită la aur.

În iunie, Federaţia Internaţională de Patinaj (ISU) a votat ridicarea graduală a vârstei minime de competiţie la seniori de la 15 la 17 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.