Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Taxa pe apa de ploaie - 80 de milioane de euro anual

hidro

Astfel, în loc să se producă energie electrică ieftină, se pierde o resursă inestimabilă.

La sfârşitul săptămânii trecute, hidrocentralele au avut o performanţă istorică. Au produs cea mai mare cantitate de energie electrică într-o singură zi: aproape 80.000 de megawaţi pe oră. Cu alte cuvinte, mai bine de 60% din electricitatea consumată în România provine din hidrocentrale. Însă Hidroelectrica preferă să deverseze o parte din debitul umflat pentru ca taxa cerută de Apele Române să fie cât mai mică.

„În ultimele două săptămâni, la Porţile de Fier 2 aproape în fiecare zi am deversat cantităţi foarte mari de apă. Este un gest până la urmă criminal. Nu poţi să deversezi şi să privezi economia românească, nu doar populaţia, de cea mai ieftină energie”, explică Remus Borza, administrator Hidroelectrica.

Aproape 20% din costul energiei electrice produse în hidrocentrale se duce în conturile acestei companii. Cu alte cuvinte, apa de ploaie este taxată de Apele Române cu peste 80 de milioane de euro în fiecare an.

O plătim la preţ de apă sfinţită din râul Iordan, este inadmisibil”, spune Remus Borza.

Acum, din cauza acestor taxe, românii plătesc mai mult decât dublu pentru energia consumată. De exemplu, după ce energia pleacă de la producător cu 170 de lei pentru fiecare megawat, se adaugă în primă fază nouă taxe, tarife şi accize. Odată ce curentul electric trece de la înaltă tensiune la medie tensiune se plătesc alte taxe, iar cel mai mare tarif este plătit pentru aducerea tensiunii la 220 de volţi. În final, prețul ajunge la mai mult de 400 de lei pentru un Megawat.

„Dacă aşa sunt ei mai plângăcioşi în situaţii de genul ăsta eu nu stau să mă uit după lacrimi. Eu vreau să protejăm populaţia şi bunurile”, spune Liviu Dragnea, vicepremier.

„Sigur, suntem în campanie electorală şi cel puţin declarativ trebuie să fim îngrijoraţi de situaţia bunurilor, şi mai ales de viaţa oamenilor”, spune Remus Borza.

sursa: digi24.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.