Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teatrul Naţional din Bucureşti a găzduit expoziţia 'Retroversibil', dedicată Adinei Nanu

Teatrul National Bucuresti
Teatrul National Bucuresti

Expoziţia "Retroversibil", dedicată memoriei istoricului şi criticului de artă Adina Nanu, a fost vernisată marţi, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti, în prezenţa fiicei artistei, Unda Popp, a managerului Naţionalului bucureştean, Ion Caramitru, şi a rectorului UNArte, Cătălin Bălănescu.

Evenimentul a fost realizat de Departamentul Modă al UNArte, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţare, şi este prezentat în Rotonda şi în foaierul Sălii Mici a TNB, scrie Agerpres.ro.

"Expoziţia, cu un titlu destul de ciudat, 'Retroversibil', are loc în incinta Teatrului Naţional în galeria cea mai primitoare, aşa cum a fost concepută în proiectul de reabilitare a clădirii şi reconstrucţia interiorului şi unde să stea mai bine un costum sau mai multe, decât în teatru. (...) Doamna Nanu a fost o minunată artistă care a fost legată de Teatrul Naţional în mod direct", a afirmat Ion Caramitru.

El a amintit că TNB are şi o colecţie proprie de costume care au fost folosite în spectacole.

"Teatrul Naţional, pentru cine nu ştie, are şi o colecţie proprie de costume de teatru, toate costumele care au fost folosite în spectacole au fost păstrate în condiţii foarte bune", a spus Caramitru.

Rectorul Cătălin Bălănescu a afirmat că "Retroversibil" este primul eveniment al jubileului Secţiei de modă a UNArte, care va continua cu o serie de expoziţii în muzeele din Bucureşti şi în galeriile Universităţii Naţionale de Artă şi ale Uniunii Artiştilor Plastici.

"Această expoziţie are în programul ei şi (...) un parteneriat pe care UNArte l-a făcut cu Fundaţia Adina Nanu, unul dintre profesorii devotaţi învăţământului artistic românesc, care a ocrotit, a construit o colecţie de costum extrem de expresivă, costum de început de secol, costum de secol XIX din care sunt prezentate câteva eşantioane. Prezenţa acestor costume nu este întâmplătoare pentru că ele constituie o sursă de inspiraţie pentru actualii studenţi ai UNArte", a declarat Bălănescu.

În opinia istoricului Georgeta Filitti, expoziţia "Retroversibil" este un eveniment cultural de excepţională valoare.

"Inauguram o expoziţie care se constituie într-un eveniment cultural de excepţională valoare făcută în memoria Adinei Nanu, una dintre personalităţile culturale care au bucurat societatea românească zeci de ani", a declarat Georgeta Filitti.

Profesorul universitar Unda Popp, curatorul expoziţiei, a precizat că prin această expoziţie se doreşte captarea atenţiei publicului şi a celor care ar putea să ajute la obţinerea unui spaţiu menit să adăpostească sutele de costume ale colecţiei.

"Am adus aici doar câteva eşantioane care ilustrează începutul de secol XX, anii '20 şi anii '60, astfel încât să se înţeleagă cam care este calitatea obiectelor pe care le deţinem în această colecţie, care, pe lângă aceste costume, are şi mobilă, tablouri, fel de fel de obiecte care vorbesc despre un stil de viaţă mai mult decât despre moda vestimentară", a spus Unda Popp.

Ea a precizat că expoziţia are costume vechi, dar şi costume noi. "Nu în ultimul rând, în galerie veţi vedea cele mai creative producţii ale celor mai tineri profesori, foştii noştri studenţi", a completat Unda Popp.

În fiecare sală expoziţională vor rula filme despre costumele vechi şi despre costumele noi.

Expoziţia va rămâne deschisă până la finalul verii. Accesul publicului se face dinspre Bulevardul Carol, zilnic, între orele 11,00 şi 18,00. Purtarea măştii de protecţie sanitară în interiorul spaţiului expoziţional este obligatorie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.