Conform publicației britanice The Economist, îmbunătățirea tehnologiei folosite pentru aerul condiționat ar putea evita emiterea a 180 miliarde de tone echivalent CO2 până în 2050, mai mult decât trecerea în masă la vegetarianism sau replantarea pădurilor tropicale degradate.
„Înlocuirea agenților frigorifici care dăunează atmosferei ar reduce emisiile totale de gaze cu efect de seră cu echivalentul a 90 de miliarde tone de CO2 până în 2050. Construirea unor aparate mai eficiente din punct de vedere energetic ar putea dubla acest lucru. Prin comparație, dacă jumătate din populația lumii ar renunța la carne, ar economisi (numai) 66 de miliarde de tone de CO2. Replantarea a două treimi din pădurile tropicale degradate ar economisi 61 de miliarde de tone. O creștere cu o treime a călătoriilor globale cu bicicleta ar economisi doar 2,3 miliarde de tone,” spune publicația citată.
Pentru realizarea acestor obiective ar trebui în primul rând să avem aparate de aer condiționat mai eficiente din punct de vedere energetic. Modelele cele mai eficiente de pe piață consumă astăzi doar aproximativ o treime din consumul celor medii. Astfel, standarde minime de performanță energetică ar putea fi introduse sau întărite.
Apoi, producătorii ar trebui să înceteze folosirea agenților frigorifici dăunători. O categorie a acestora este de peste 1000 de ori mai nocivă decât dioxidul de carbon. O înțelegere internațională privind eliminarea treptată a acestor poluanți, numită amendamentul de la Kigali, va intra în vigoare în 2019.
În sfârșit, s-ar putea face mai mult pentru a proiecta clădiri și chiar orașe care să nu aibă nevoie de atâta aer condiționat. Mai multe clădiri ar trebui să fie construite cu acoperișuri în relief sau balcoane pentru umbră sau cu ventilație naturală. Chiar și vopsirea acoperișurilor în alb poate ajuta la menținerea unor temperaturi moderate.
Comentează