Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tehnologia Text-to-Speech și platforma Livresq, mijloace de digitalizare a învățământului în România

Microsoft
Livresq

Evoluția tehnologiei și ritmul cu care sunt implementate inovațiile de acest tip în diferite domenii de activitate au fost accelerate de evenimentele din ultimul an, demonstrând, încă o dată, faptul că digitalizarea este un vector de transformare, iar educația este unul dintre domeniile în care impactul acesteia este semnificativ, cu atât mai mult cu cât sistemul educațional se află la baza dezvoltării societății.

Astăzi, se vorbește tot mai mult despre integrarea și utilizarea noilor metode de predare, avatarurile de învățare digitală (e-learning avatars) fiind una dintre acestea. Implementate recent și în România prin intermediul platformei Livresq dezvoltate de producătorul local de software-uri educationale Ascendia, avatarurile de învățare digitală utilizează tehnologie Microsoft și îi ghidează pe elevi prin cursurile concepute chiar de către profesorii lor, aducând o componentă inedită în activitatea acestora.

Livresq este, de fapt, o unealtă de creare de conținut educațional, care permite construirea de cursuri în format digital (fără să fie nevoie de cunoștințe de programare, de grafică sau de procese de testare). În acestea pot fi integrați asistenți educaționali (avataruri de învățare digitală) cărora tehnologia Text-to-Speech (TTS) din platforma Microsoft Azure le generează automat vocea (transformă textul din aceste cursuri în voce).

Un astfel de avatar va fi întotdeauna generat în funcție de cursul în care urmează să fie integrat și poate îndeplini multiple roluri, precum: generarea de întrebări și de feedback; oferirea unor indicații, evidențierea elementelor/informațiilor relevante; generarea de rezumate la finalul fiecărui capitol din cursul respectiv de e-learning sau poate fi o unealtă de navigare în cadrul acelui curs etc.

“Metodele de predare și învățare evoluează constant, înglobând cu rapiditate inovațiile tehnologice. Digitalizarea sistemului de învățământ din România a fost accelerată de pandemie și, în acest context, încercăm să punem la dispoziția actorilor din acest sector unelte inovatoare care să faciliteze asimilarea informației într-un mod cât mai eficient. Serviciile din categoriile text-to-speech, utilizate de platforma Livresq, sunt disponibile în Microsoft Azure sub forma unor interfețe de programare care pot fi integrate în diferite aplicații cu ușurință, partea de Machine Learning (dificilă și consumatoare de resurse de calcul), fiind gestionată integral de platforma Azure. Astfel, profesorii pot crea cursuri pe care să le pună apoi la dispoziția elevilor lor și pe care aceștia să le poată accesa de oriunde”, susține Lucian Ungureanu, Cloud Business Group Lead, Microsoft România.

Prin intermediul Livresq - și implicit datorită avatarurilor de învățare digitală - profesorii pot contura pentru elevii lor o experiență comparabilă cu cea din clasă, chiar dacă procesul de învățare, în sine, se desfășoară online. Mai mult, platforma dispune de cea mai mare bibliotecă publică cu resurse digitale din țară, care include peste 8.900 de lecții interactive create (în total), din care 2.800 sunt publice și oferite gratuit de cei care le-au construit, aceste resurse fiind așadar accesibile pentru toți elevii care au nevoie de materiale educaționale.

În plus, platforma are și o funcție de raportare a rezultatelor, tot ce face un cursant într-o lecție Livresq fiind transmis mai departe către platforma de învățare (LMS). Funcția de raportare facilitează accesarea de către profesori a unor informații utile, privind rezultatele și viabilitatea cursurilor respective – de exemplu, câte persoane au accesat un curs anume și ce punctaje a obținut fiecare sau care dintre cursuri au fost accesate și care nu ș.a.m.d.

Alex Mălureanu, cofondator și CMO Ascendia: “Am pus și punem în continuare la dispoziția profesorilor și formarea de care au nevoie pentru a dezvolta aceste lecții în format digital. În acest moment avem 17.600 de profesori din România și Republica Moldova care creează lecții interactive, ceea ce ni se pare foarte important, în contextul în care acum câțiva ani nici nu puteai motiva existența unei platforme educaționale pentru a învăța. Livresq este o unealtă cu ajutorul căreia poti crea interactivități relevante, poți să ai personaje care ghidează cursantul/elevul respectiv prin tot conținutul. Ținând cont de toate acestea, accentul nu pică doar pe interactivitate, ci pe rezultatele ei”.

Deși este concepută pentru a fi utilizată îndeosebi în educație, platforma Livresq poate fi folosită și de companii care își pot crea cursuri specifice, în funcție de nevoile lor, pe care să le pună apoi la dispoziția angajaților. Aproximativ 100 de companii din România și din afara ei folosesc deja Livresq, iar lor li se adaugă diferite ONG-uri și instituții publice, printre entitățile cu care colaborează Ascendia pentru Livresq numărându-se și Ministerul Educației și Cercetării.

Microsoft și Ascendia își propun să contribuie împreună la eliminarea decalajului cu care se confruntă comunitățile din România, și să faciliteze tranformarea digitală în educație, sprijinind astfel creșterea economică, inovația și pregătirea profesională a elevilor și a studenților, precum și perfecționarea actualilor angajați, contribuind implicit și la dezvoltarea societății și a economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.