DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analiză: Tema extrem de sensibilă care va putea fi folosită împotriva României

romania-dreamstime.com

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a jurnalistului Cristian Unteanu pe o temă care a suscitat o dezbatere intensă în spațiul public și care se dovedește a fi extrem de sensibilă în plan extern.

Adevărul:

Cred că această problemă a interzicerii căsătoriilor gay şi legiferarea constituţională a deciziei rezultate în urma consultării populare este nu numai o problematică extrem de sensibilă, ci şi una care ar putea să fie folosită, de câte ori va fi nevoie, împotriva României.
Şi am certitudinea absolută că aşa se întâmpla în momentul în care, prost sau deloc argumentată înspre exterior, referendumul în favoarea familiei tradiţionale a fost semnalat deja către diverse cancelarii occidentale şi cu deosebire către instituţiile europene ca un fenomen semnificativ pentru un anume curent care pare să prindă din ce în ce mai multă forţă în zona central şi est-europeană, considerat, pe drept cuvânt sau nu, drept reîntoarcerea la o lume de obscurantism, superstiţii şi fanatism religios. Nu este nicidecum negat dreptul absolut al fiecărei ţări de a-şi organiza aşa cum crede că se cuvine propria sa cale de dezvoltare, legată de tradiţiile care-o definesc cel mai bine şi care-i justifică locul pe care se află pe scara civilizaţiei.
Nu asta se contestă şi, în orice caz, nimeni n-ar avea pe ce bază legislativă s-o facă, acceptarea căsătoriilor gay nefăcând parte dintre obligaţiile asumate de România în momentul aderării sau ulterior, ca parte a acquis-ului comunitar. Deci unde ar fi problema?
Ca întotdeauna, este una de imagine. Ori, prin ce s-a văzut în ultima perioadă, coaliţia PSD-ALDE, Guvernul şi Parlamentul nostru nu au reuşit să transmită în exterior explicaţii coerente şi convingătoare despre ce se petrece în România. Şi asta nu numai către neprietenii României, ci şi chiar înspre propriile familii politice, cele care se îndepărtează constant de ce ar trebui să le fie prima obligaţie tacit şi întotdeauna asumată în cazul celorlalţi, adică apărarea partidelor naţionale care fac parte din grupul respectiv.
Problema de care vorbeam apare tocmai datorită faptului că, aşa cum ar trebui să ştie liderii noştri politici de la guvernare, tema referendumului face parte, la Bruxelles şi în capitalele occidentale, printre acele subiecte de care se fereşte toată lumea tocmai fiindcă stârnesc scandaluri pasionate sau, în cel mai fericit caz, sunt evitate cu discreţie şi amânate pentru „mai târziu“. (Mai multe detalii AICI)

România Liberă:

Cea mai mare exploatație agricolă din Europa, Insula Mare a Brăilei, cu o suprafață de peste 57.000 de hectare, a ajuns în administrarea unor afaceriști din Emiratele Arabe Unite ce vor dispune de aceste terenuri fertile până în anul 2032. Cel puțin.
Problema nu ar fi schimbarea naționalității acționarilor ce exploatează terenurile IMB, ci faptul că statul rămâne în continuare să încaseze o redevență mai mică chiar decât subvențiile pe care le plătește. Cu parteneri români sau arabi, din afacerea Insula Mare a Brăilei autoritățile ies în pierdere.
În 2017, de exemplu, arendașul a plătit către Agenția Domeniilor Statului 5 milioane de euro drept redevență pentru cele 57.000 de hectare. Același arendaș a încasat însă de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) circa 16 milioane de euro drept subvenții.
Potrivit unor documente intrate în posesia „României libere”, în aceste condiții profitul curat al arendașului a fost anul trecut de 248 milioane de lei. Bani ce se pare că au fost lăsați în contabilitate la dispoziția investitorilor din Emirate.
În anul 2001, în guvernarea Adrian Năstase, ministrul Ilie Sârbu – actualul socru al lui Victor Ponta - îi oferea  colegului de partid Culiță Tărâță administrarea Insulei Mari a Brăilei pentru o perioadă de 20 de ani. Afacerea a fost una catalogată drept scandaloasă, anchetată la un moment dat și de procurorii vechiului Parchet Național Anticorupție (PNA).
Prea puternici pentru acel moment, nici unul dintre artizanii afacerii IMB-Culiță Tărâță nu a fost însă trimis în judecată. Nici măcar atunci când s-a dovedit faptul că statul român a decontat două milioane de euro pe lucrări fictive de combatere a stufului în Insula Brăilei. Devenit stăpân absolut al celei mai mari exploatații agricole din Europa, Tărâță a facut apoi balet politic în funcție de partidele și personajele aflate la putere, fiind când independent, când membru UNPR, când pesedist. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Revenită de la Salzburg după ce o bună parte a clasei politice și a presei a numit-o "umilire", premierul May a avertizat că negocierile privind Brexit sunt în impas și a spus că nu se va face un progres dacă planul ei, așa numitul plan Chequers, după numele reședinței din privincie a șefului guvernului unde a fost aprobat în luna iulie de cabinet, nu va fi luat în serios de liderii Uniunii.
Dar planul Chequers a fost respins categoric de liderii UE, în primul rând datorită divergențelor cu privire la frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.
Aceasta este singura frontieră de uscat dintre Regatul Unit și UE și propunerile celor două părți privind evitarea unei frontiere "dure" după Brexit cu controale vamale, se bat cap în cap.
Problema premierului May este că planul este considerat practic mort nu doar de liderii UE, ci și în interiorul Marii Britanii.
În primul rând de către adepții Brexitului dur din propriul partid, în frunte cu miniștrii demisionari David Davis și Boris Johnson, care potrivit relatărilor pregătesc dezvăluirea unui plan alternativ, pe modelul acordului de liber schimb UE - Canada.
Apoi, propriul cabinet este profund divizat cu privire la politica de imigrație după ieșirea din UE prevăzută pentru 29 martie 2019: o tabără condusă de ministrul de interne Safid Javid, nu dorește să ofere prioritate lucrătorilor din țarile UE față de cei din restul lumii, și alta în frunte cu ministrul de finanțe Philip Hammond care îi privește pe migranții europeni ca indispendabili pentru economia britanică.
Calendar înghesuit
Opoziția în frunte cu Partidul Laburist a căpătat curaj și cere tot mai insistent un al doilea referendum cu privire la Brexit. Liderul Laburist Jeremy Corbyn a declarat că va susține un astfel de referendum în caz că o moțiune în acest sens va fi adoptată de conferința partidului începută duminică.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.