Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Temeri mari în Occident că Rusia ar putea tăia cablurile la Internet ale Europei. `Nave fantomă` bântuie Nordul pentru misiuni de sabotaj

The Economic Times
cablu submarin

Rusia folosește `nave fantomă` pentru a găsi conducte de gaz și pentru a efectua misiuni de sabotaj cu explozibili

Navele se prezintă ca nave civile și au fost observate în largul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei.

Vezi și: Războiul nordului: Rusia ar fi în avantaj într-un conflict dus pe fundul mării. Ce este Programul Gugi

Spionii ruși folosesc "nave fantomă" pentru a cartografia parcuri eoliene offshore, conducte subacvatice de energie și cabluri de internet pentru misiuni de sabotare cu explozibili. Programul maritim secret include transportul civil și un plan de război subacvatic pentru a încerca să izoleze Europa, în cazul în care conflictul din Ucraina se va extinde, relatează 20 Minutos citat de rador.

Aceste "nave fantomă" ale președintelui rus Vladimir Putin se prezintă ca nave civile și au fost văzute în presupuse misiuni de spionaj în largul coastelor Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei, potrivit ziarului britanic "The Mirror".

content-image

Au fost supranumite "nave fantomă" deoarece își opresc transmițătoarele Sistemului de Identificare Automată (AIS) pentru a evita detectarea.

Această situație este similară cu cea a avioanelor de război rusești, care adesea nu sunt identificate prin zgomotul emis de echipamentele lor înainte de a fi urmărite de aeronavele Typhoon ale Royal Air Force (RAF).

Tăierea sau aruncarea în aer a cablurilor responsabile de comunicațiile în Europa ar putea avea consecințe devastatoare pentru activitățile financiare cu Statele Unite, pe lângă paralizarea piețelor. Țintele sunt controlate de agențiile de spionaj ale Moscovei și de Direcția Principală pentru Cercetare Subacvatică (GUGI), potrivit unor surse citate de ziarul "The Mirror".

"Navele fantomă" au fost inițial detectate de grupul danez de comunicare DR după ce unul dintre redactorii săi a fost observat de un bărbat înarmat care se apropia de nave.

În cazul în care războiul s-ar extinde peste granițele Ucrainei, submarinele rusești ar arunca în aer o mare parte din legăturile nordice pentru a paraliza aprovizionarea cu petrol și gaze sau comunicațiile prin internet.

Obiectivul ar fi paralizarea societăților și întreruperea lanțurilor de aprovizionare pentru civili, creând în același timp haos în paralel cu operațiunile militare, potrivit surselor menționate de ziarul britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.