Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Temperaturi sufocante în prima lună de toamnă. Avertismentul ANM despre ce ne așteaptă

unghiul
termometru caldura

Temperaturi sufocante în prima lună de toamnă. Avertismentul ANM despre ce ne așteaptă

Temperaturi neobișnuit de ridicate anunță meteorologii la finalul primei luni de toamnă. În Lunca Dunării va fi vreme toridă ca într-o zi de vară. Maximele vor atinge la umbră 36 grade Celsius, în timp ce la munte se vor semnala ploi torențiale cu grindină și vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunţă vremea deosebit de caldă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umnezeală (ITU) va depãşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor ajunge în weekend până la 36 grade în Lunca Dunãrii.

"Probabil, cel mai cald va fi sâmbătă, când în partea de sud a țării temperaturile maxime vor depăși 34-35 grade Celsius, pe arii destul de extinse. Aceste valori sunt aproape cu 10 grade mai ridicate decât ar fi firesc în această perioadă. Normalul la sfârșit de septembrie ar fi temperaturi maxime între 20 și 26 grade. Noi ne așteptăm la maxime, mai ales sâmbătă, dar și duminică, care să pornească de la 28-30 grade în majoritatea regiunilor și să ajungă spre 34-35 grade Celsius, poate izolat chiar mai mult în partea de sud a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, la Digi24.

Vreme caldă și săptămâna viitoare

Nici săptămâna viitoare nu vom scăpa de vremea de vară. De asemenea, se vor înregistra și precipitații, dar nu abundente.

„Este foarte posibil să avem perioade de vacanță și în luna octombrie. Estimările pe durată mai lungă arată probabilitatea să ne menținem cu un regim al temperaturilor peste normal și în mare parte a lunii octombrie. Ar putea fi o lună cu mai puține ploi decât perioada anterioară”, a precizat specialistul.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, meteorologii anunță și perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, dar și condiții de grindină și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene sunt așteptate, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice.

Indicele de confort termic va depăși pragul critic

Sâmbătă, 23 septembrie, conform ANM, valorile termice vor creşte şi se vor situa cu mult peste cele normale la această dată, vremea devenind călduroasă în majoritatea zonelor, chiar caniculară local în Muntenia, Oltenia şi Banat, unde şi indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 grade pe litoral şi 36 grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 de grade pe litoral.

Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza pe arii restrânse la munte, iar seara, dar mai ales noaptea, în Banat, Crişana şi pe alocuri în Maramureş, vestul Transilvaniei şi al Olteniei. Izolat cantităţile de apă vor putea depăşi 20…25 l/mp. Pe suprafeţe mici, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.