Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tendințele care au definit al doilea deceniu al secolului XXI: De la energie regenerabilă la Netflix

netflix

De la energie regenerabilă la Netflix, de la gaze de șist la populism și fake news, ce tendințe au definit al doilea deceniu al secolului XXI, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, scrie Mediafax.

Cândva un simbol al unor consumatori dinamici, paharele de unică folosință au ajuns simbolul lipsei de responsabilitate cu privire la probleme de mediu, iar fumatul a cunoscut varianta electronică. La capătul unui deceniu în care criza, exploatarea gazelor de șist, populismul și minciunile difuzate cu ajutorul internetului au fost vedete, câteva tendințe s-au impus și par să ofere reperele perioadei 2010-2019.

Plasticul vinovat

Secolul XXI începea în plină dominație a ambalajelor de plastic. Cafeaua to go, tacâmurile de plastic erau simbolul unui consumator dinamic, mereu pe fugă, dispus să socializeze. Ultimul deceniu a schimbat radical această impresie. Pe măsură ce sticlele, pungile, paharele de plastic au început să fie descoperite în măruntaiele viețuitoarelor marine ucise, pe măsură ce au început să fie blocate râuri și plajele au fost inundate de deșeuri pe care natura nu le poate degrada decât în sute de ani, moda plasticului a devenit un punct nevralgic. Din 2010, pese 120 de țări au adoptat legi sau reguli împotriva folosirii pugilor de plastic.

Aproape că nu mai există companie serioasă care să nu investească masiv în campanii de conștientizare și ecologizare.

Drepturile femeilor

Ultimii ani au reluat discuția privind egalitatea între genuri și dreptul femeilor la șanse egale. O campanie care și-a propus să faciliteze accesul la forme moderne de contracepție, în 2012, a avut ca rezultat faptul că 53 de milioane de femei din cele mai sărace țări pot acum să folosească metode de planificare familială. Două treimi din țările lumii au reușit să asigure paritatea genurilor în educație în școala primară.

Citește și: TERIBIL - Un profesor, fost inspector şcolar, şi-a pus capăt zilelor în podul școlii

Mișcări precum #MeToo și Times Up au adus în centrul atenției violența sexuală și hărțuirea ca probleme globale iar tinere precum laureata premiului Nobel, Malala Yousafzai, sau Greta Thunberg, au devenit simboluri ale implicării civice. În ciuda acestor schimbări, statisticile arată că una din trei femei ar putea suferi de pe urma violenței sexuale sau fizice în viață. Demersurile grupurilor religioase tradiționaliste de a anula drepturile câștigate de femei, mai ales cele privind sexualitatea și reproducerea, s-au intensificat și încep să apară primele urmări. Administrația Trump a adoptat legi care interzic finanțarea oricăror întreprinderi străine care lucrează în domenii legate de avort, arată The Guardian.

Streaming pentru toate anotimpurile

DVD-urile și CD-urile erau încă un lucru obișnuit în 2010. Lucrurile s-au schimbat în ultimul deceniu, industria muzicală bazându-se mai ales pe formatul electronic al înregistrărilor. În același mod Netflix s-a transformat dintr-o afacere de închirieri de DVD-uri într-o platformă globală care oferă filme și emisiuni. După ce a lansat producția de 159 de milioane de dolari regizată de Scorsese, The Irishman , platforma a demonstrat că se poate lupta oricând cu giganții de la Hollywood. Concurența principală a fost reprezentată de Amazon Prime Video, care a dunat 26 de milioane de utilizatori. Pe piață apar acum Disney+ și Apple TV plus cu întreprinderi la fel de bine orientate.

Vegani pentru toate gusturile

La capătul deceniului alimentația vegană nu mai este chiar atât de ieșită din comun. Potrivit unui sondaj organizat de Vegan Society, nu mai puțin de 600.000 de persoane au declarat doar în Marea Britanie că preferă acest regim alimentar, în creștere de la 150.000 în 2014. Unul din șase produse alimentare lansate în Marea Britanie în 2018 s-a adresat veganilor.

Energia regenerabilă

Britanicii arată că la începutul deceniului mai puțin de 8% din necesarul de electricitate al insulei era furnizat de hidrocentrale sau de dispozitive solare ori eoliene. În prezent, mai bine de o treime din curent este produs pe gaza proiectelor pentru energie regenerabilă. Unul dintre motivele acestei creșteri este scăderea rapidă a prețurilor pentru tehnologia necesară acestui tip de proiecte.

Sănătatea psihică

Ultimul deceniu a adus în atenție și problemele legate de sănătatea psihică. Depresia era în 2010 o afecțiune despre care se vorbea cu teamă. Problemele continuă să existe, mai ales în legătură cu afecțiuni ca schizofrenia sau tulburări borderline, dar se poate vorbi despre o anumită disponibilitate pentru a înțelege aceste probleme.

Reformularea genurilor

În 2010 nu exista la nivel public niciun fel de discuție privind problemele persoanelor transgender. Nici măcar la nivelul grupurilor care promovează interesele comunităților gay nu erau prea bine reprezentați. Între timp, persoane trans sau non-binare au ajuns vedete pe ecran, și-au făcut auzite problemele în media. Avertizorul de integritate Chelsea Manning a declarat că este trans în 2013, un an mai târziu actrița Laverne Cox a ajuns pe coperta revistei Time și la scurt timp și-a declarat schimbarea de sex și Caitlyn Jenner, cunoscută până atunci drept Bruce, campion olimpic la decatlon. Vedete precum Indya Moore, Asia Kate Dillon și Sam Smith s-au prezentat ca persoane non-binare și au impus în spațiul public aspecte legate de viața celor care nu se conformează rolurilor de gen.

Pe baza cercetărilor care tind să recunoască fluiditatea genurilor, mai multe state americane au permis persoanelor care nu se recunosc nici ca femeie și nici ca bărbat să fie identificate în actele de identitate drept ”al treilea gen”. Germania, Nepal, Austria și alte țări au extins opțiunile de gen în documentele oficiale. Expunerea a evidențiat și cazurile de agresiune violentă, hărțuire și discriminare la adresa persoanelor trans.

Pe lista tendințelor care au marcat acest deceniu se află și succesul fotbalului feminin, țigările electronice, dispozitivele smartphone, rețelele sociale, controversele privind exploatarea zăcămintelor de gaze de șist, austeritatea, migrația și populismul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.