Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune în ședința CSM: Laura Codruța Kovesi, acuzată că a ÎNCĂLCAT statutul magistraților

kovesi toader

Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM, a declarat că, dacă discuția dintre președintele USR și Laura Codruța Kovesi a presupus un consens privind „perspectivele politice” ale fostei șefe a DNA, atunci ea ar încălca statutul magistraților.

„În măsura în care discuția a fost de ambele părți, nu doar o propunere a USR, înseamnă că trebuie analizate prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Dar, repet, în măsura în care a existat o discuție care a presupus opiniile și interacțiunea ambelor părți. Numai în această măsură. Pentru că faptul că cineva face, de pildă, unui magistrat o propunere nu este culpabil magistratul respectiv. Dacă, însă, o formațiune politică și magistratul poartă o discuție cu privire la perspective politice, atunci se încalcă obligația de rezervă, imparțialitate și neutralitate politică a magistraților. Deci doar în sensul acesta și oricum nu pot să spun ce se va întâmpla, pentru că trebuie analizat și se analizează de către secția specifică a CSM”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Alistar.

Citește și:  Europarlamentarul Siegfried, predicție EXPLOZIVĂ, după creșterea inflației: 'Guvernul PSD - ALDE generează inflație aproape ca în Nigeria'

Membrul CSM a mai subliniat că o sancțiune, dacă ar fi cazul, o poate stabili doar Secția pentru procurori.

„Simpla propunere nu este culpabilă nimănui. Dar dacă ar fi existat o discuție, pe procedură, care sunt sancțiunile? Le stabilește secția CSM, în cazul procurorului de către procurori nu le poate stabili nimeni altcineva. Ele sunt cele prevăzute în Legea 303 și numai după ce se analizează cu temeinicie cazul, altfel, nu. Respectiv care ar fi? Nu pot să antamez nicio discuție pentru că numai Secția de procurori decide și nu poate decide decât în limitele Legii 303. (...) Este vorba despre statutul magistraților care nu le permite să se angajeze în discuții de natură politică. Nu s-a confirmat până acum că a existat efectiv o discuție între părți, ci doar că s-a făcut o propunere”, a mai spus Victor Alistar.

Precizările vin după ce președintele USR, Dan Barna, a declarat, marți, că i-a propus fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, să se înscrie în partid, afirmând că, în prezent, este prematur să spună dacă, în contextul în care va onora invitația, i se va propune și să fie candidata partidului la alegerile prezidențiale.

”Am avut un schimb de mesaje în care am asigurat-o de sprijinul și susținerea noastră. I-am spus că ușile USR îi sunt deschise. Dânsa mi-a mulțumit și pentru susținere. I-am spus că am văzut că a declarat că va rămâne procuror deocamdată. I-am spus că în măsura în care își dorește să facă pasul spre politică e binevenită în USR. A spus că va avea o perioadă de relaxare, că timp de cinci ani nu a avut concediu, după care vom mai vorbi”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele USR, Dan Barna.

El a evitat să spubnă dacă îi va propune Laurei Codruța Kovesi să fie candidatul USR pentru alegerile prezidențiale din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.