Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune MAXIMĂ în contextul Brexit! Partizanii unui nou referendum, în criză de timp. Theresa May acuză o 'trădare gravă'

Brexit

Susţinătorii unui al doilea referendum cu privire la Brexit încep să intre în criză de timp cu şase luni înainte de ieşirea Marii Britanii din UE, iar speranţele menţinerii legăturii cu continentul le scad zi de zi, scrie AFP, conform news.ro.

Ultimul susţinător, primarul laburist al Londrei Sadiq Khan, s-a declarat sâmbătă în favoarea unei noi consultări - o idee susţinută de asemenea foştii premieri labursit Tony Blair şi conservator John Major şi de către fotbalistul Gary Lineker.

Vince Cable, liderul Partidului Liberal-Democrat, singura formaţiune politică angajată în favoarea unui al doilea referendum, a pledat pentru o nouă consultare la Congresul formaţiunii sale, marţi, la Brighton, în sudul Angliei.

”Brexitul nu este inevitabil. El poate şi trebuie să fie oprit”, a declarat el în discursul pe care l-a susţinut în faţa activiştilor, îndemnând-o pe Theresa May, premierul britanic, să se arate ”deschisă faţă de un vot al poporului asupra acordului final” al Brexitului.

Liviu Dragnea e 'all-in': Situaţie fără ieşire pentru preşedintele PSD

Liderul acestui partid de centru a subliniat că viitorul Regatului Unit ”în viitorii zeci de ani” va fi tranşat în următoarele luni, în contextul în care May încearcă să ajungă la un teren de înţelegere cu Bruxellesul.

”Sunt enorm de multe persoane care nu acceptă pur şi simplu să fie antrenate într-un divorţ dezordonat, scump, care nu acceptă că ţara nu poate să-şi schimbe părerea”, a spus el.

”TRĂDARE GRAVĂ”

Theresa May se opune ferm ideii unui al doilea referendum care ar constitui, în opinia sa, ”o trădare gravă” a alegerii britanicilor.

În ceea ce priveşte Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie, el nu a respins înmod oficial această eventualitate, dar nu aceasta este linia sa oficială.

De asemenea, susţinătorii unui al doilea referendum este necesar să se înţeleagă asupra formulării întrebării de pus.

”Ce-ar viza al doilea referendum? Nu e clar deloc”, subliniază Sara Hobolt, o profesoară de ştiinţe politice la London School of Economics.

Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană (UE) pe 29 martie 2019, la doi ani şi nouă luni după referendumul pe tema Brexitului în care tabăra favorabilă ieşirii a obţinut o victorie cu 52% din voturile exprimate.

Sara Hobolt afirmă, pe baza mai multor sondaje, că proporţia s-a inversat de-atunci şi că 52% din populaţie vrea în prezent să rămână în UE. Ea constată de asemnea o ”creştere clară a susţinerii populare” faţă de un al doilea referendum.

Incident în Parlament! Deputat USR, cenzurat de Nicolicea când îl critica pe Vâlcov

Însă fără susţinerea conservatorilor sau laburiştilor, o nouă consultare este puţin probabilă, cpnsideră ea.

ÎNTÂRZIEREA BREXITULUI?

Tehnic, unii analişti consideră că este deja prea târziu să se organizeze această consultare şi să fie supusă ratificării parlamentelor britanic, naţionale şi European până la data ieşirii.

Potrivit unei echipe de cercetare în ştiinţe politice de la University College din Londra, singura dată de luat în calcul în vederea unui asemena vot ar fi 28 martie, adică înainte cu o zi de Brexit.

”Pentru a organiza acest referendum, va trebui, fără îndoială, să se prelungească termenele prevăzute de Articolul 50 (al Tratatului de la Lisabona cu privire la ieşirea din UE) şi să se amâne data ieşirii”, afirmă cercetătorii.

Theo Butt Philip, în vârstă de 35 de ani, un consultant în comunicare strategică la Congresul Lib-Dem, consideră că aceştia greşesc - ”dacă există voinţă”, există suficient timp să se organizeze un nou refrendum, a declarat el pentru AFP.

Principala forţă care militează pentru organizarea unui nou refrendum - grupul "The People's Vote" inundă presa cu câteva comunicate pe zi, argumentând, la fiecare dificultate în procesul ieşirii, asupra necesităţii organizării unui nou vot.

La cinci luni de la lansare, această campanie a luat amploare fără ca ipoteza să pară mai concretă.

Gina Miller, o figură a campaniei anti-Brexit, a tras luni semnalul de alarmă la conferinţa Lib-Dem. ”Nu vă faceţi iluzii, timpul presează”, a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.