Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea e 'all-in': Situaţie fără ieşire pentru preşedintele PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
liviu dragnea gest

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, îşi "joacă" în această perioadă viitorul (politic şi nu numai), pe modelul "ori la bal, ori la spital". Doar că situaţia acestuia a devenit una disperată, dacă nu era deja, pentru că toate cele trei abordări pentru evitarea unei condamnări definitive sunt momentan în blocaj.

Prima variantă, cea a dezincriminării faptelor pentru care a fost condamnat în primă instanţă, este momentan blocată la Curtea Constituţională. Livia Stanciu, în calitate de judecător-raportor, a reuşit să amâne cu o lună dezbaterile pe modificarea Codului Penal. Având în vedere precedentul legilor justiţiei (una intrată în vigoare la 7 luni de la adoptare, iar celelalte două încă nepromulgate, după 9 luni), cel mai probabil modificările la Codul Penal vor intra în vigoare după decizia definitivă în dosarul lui Liviu Dragnea.

A doua variantă este cea a adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere sau, cel puţin, pentru revizuire unor sentinţe în baza presupusei implicări ilegale a SRI în dosarele penale. Potrivit unor politice, acest scenariu este şi el în blocaj, pentru că atât ministrul Justiţiei, cât şi mai mulţi lideri PSD şi ALDE se opun acestei soluţii legislative. Unul dintre liderii PSD care sunt împotriva unei OUG de amnistie şi graţiere este Marian Neacşu, secretarul general al PSD. Aşa cum STIRIPESURSE.RO a dezvăluit recent, Liviu Dragnea a avut un dialog dur cu Neacşu, când a ameninţat inclusiv cu "mazilirea" lui Tudorel Toader.

De altfel, după momentul discuţiei aprinse dintre Dragnea şi Neacşu pe această temă, doi dintre apropiaţii preşedintelui PSD au lansat atacuri la adresa ministrului Tudorel Toader. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, l-a acuzat pe ministrul Justiţiei că întârzie demersurilor legale pentru Fondul Suveran de Investiţii, iar Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, l-a criticat dur pe Toader în contextul intenţiei ministrului de a suplimenta numărul de posturi la DNA cu 160.

A treia variantă, una mult mai puţin sigură, aflată mai degrabă la nivel de speranţă, este reconfigurarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ. Procesul lui Liviu Dragnea urmează să se reia, în faza de recurs, în luna octombrie, ceea ce ar putea însemna o sentinţă definitivă în martie-aprilie 2019. Reconfigurarea completelor prin tragere la sorţi, în baza noilor prevederi ale Legii 304/2004, ar putea să îi dea o şansă lui Liviu Dragnea (care este convins că actualele complete sunt sub influenţa adversarilor săi). Însă ÎCCJ refuză să pună în aplicare noile reglementări,  aşa cum STIRIPESURSE.RO a informat în exclusivitate.

Şi dacă situaţia preşedintelui PSD nu este deja suficient de complicată, liderii judeţeni ai PSD au simţit "mirosul de sânge" şi au trecut la ofensivă. În aceste zile urmează să fie făcută publică scrisoarea semnată de peste 20 de lideri PSD, prin care aceştia îi cer demisia lui Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.