Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se agită apele în Nagorno-Karabah: Azerbaidjanul a intrat în orașul strategic Lachin

FPRI.org
nagorno karabakh

Armata azeră a intrat în orașul strategic Lachin din Karabah, a anunțat vineri președintele țării, Ilham Aliyev.„Astăzi, 26 august, noi - azerii - ne-am întors în orașul Lachin", a declarat Aliyev pe Twitter. „Armata Azerbaidjanului este acum staționată în orașul Lachin. Satele Zabukh și Sus au fost luate sub control", a adăugat el.

Aliyev i-a felicitat, de asemenea, pe toți locuitorii din Lachin și poporul azer cu această ocazie. „Trăiască Lachin! Trăiască Azerbaidjanul!", a declarat președintele. Lachin se află pe traseul dintre orașul Khankendi din Karabah și Armenia.

Forțele ruse de menținere a păcii și populația armeană au părăsit zonele de pe traseul cunoscut sub numele de Coridorul Lachin, unde se află Lachin, Zabuh și Sus.

Zona a fost plasată temporar sub control rusesc, în conformitate cu declarația tripartită semnată de Moscova, Baku și Erevan la 10 noiembrie 2020, după 44 de zile de la cel de-al doilea război din Karabah dintre Azerbaidjan și Armenia.

Ca parte a declarației, Azerbaidjanul a construit un drum de 32 de kilometri (20 de mile) care trece în jurul Lachinului pentru ca populația armeană din Karabah să îl folosească în drumul lor spre și dinspre Armenia.

Forțelor ruse de menținere a păcii care asigurau securitatea pe traseul vechiului coridor Lachin li s-a cerut să mute punctele de control pe noul drum.

Lachin și satele sale au fost ocupate de armata armeană în 1992, iar apoi, în anii următori, armenii aduși din Siria și Liban au fost stabiliți acolo.

Pe tot parcursul acestui proces, Azerbaidjanul a declarat că vede acest lucru ca pe o crimă de război și o încălcare a Convențiilor de la Geneva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.