Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunea uriașă dintre Franța și SUA se menține: Macron va vorbi direct cu Biden despre țeapa luată în 'contractul secolului'

france24.com
Emmanuel Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu președintele SUA, Joe Biden, despre acordul submarinelor. Americanii vor să încheie cu Australia un acord economic în privinţa distribuirii de submarine. Emmanuel Macron s-a arătat vizibil nemulţumit de faptul că Franţa nu a fost consultată.

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Joe Biden vor discuta problema acordului submarinelor săptămâna viitoare.

Americanii vor să parafeze o înţelegere cu Australia pentru distribuirea de submarine, fapt ce a stârnit nemulţumirea Franţei pentru că nu a fost consultată.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal a declarat duminică că Macron va cere „clarificări” din partea lui Biden cu privire la anularea acordului francez cu Australia, relatează The Hill.

„Preşedintele Biden a cerut să vorbească cu preşedintele Republicii şi va avea loc o discuţie telefonică în următoarele zile între preşedintele Macron şi preşedintele Biden", a declarat Attal.

Vineri, Franţa a anunţat că să-şi recheamă ambasadorii din Statele Unite şi Australia pentru consultări.

Joi, autorităţile franceze au anulat o seară de gală programată vineri la Washington, după anularea "contractului secolului" de furnizare a unor submarine către Australia, care a generat o criză transatlantică.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri seara un parteneriat strategic cu Marea Britanie şi Australia, AUKUS, ce prevede, printre altele, furnizarea de submarine nucleare Canberrei, ceea ce scoate din joc producătorii francezi în domeniu.

În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară, renunţând astfel la achiziţionarea a 12 submarine convenţionale produse de grupul francez Naval Group, contractate în 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.