Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni diplomatice majore: Vladimir Putin i-a demis pe ambasadorii ruși din Estonia și Letonia

The New York Times
Vladimir Putin negocieri

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de demitere a ambasadorului rus în Letonia, Mihail Vanin, și a ambasadorului rus în Estonia, Vladimir Lipaev. Documentele au fost publicate vineri pe portalul oficial de informații juridice, potrivit agenției ruse Tass.

Lipaeev a părăsit Estonia la începutul lunii februarie, după ce Rusia a redus relațiile diplomatice cu Estonia ca răspuns la acțiunile acesteia. Letonia a decis atunci, de asemenea, să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia din solidaritate cu Estonia.

Vanin era șeful misiunii diplomatice ruse în Letonia din septembrie 2021, iar Lipaev era ambasadorul Rusiei în Estonia din decembrie al aceluiași an.

Relațiile diplomatice ale Rusiei cu Letonia și Estonia

De la începutul războiului din Ucraina, Estonia a redus relațiile bilaterale cu Rusia la un minim absolut. În luna ianuarie a acestui an, Ministerul de Externe estonian a anunțat că Rusia urma să reducă numărul personalului ambasadei sale la opt posturi diplomatice și 15 posturi administrative, tehnice și de servicii până la 1 februarie, din cauza necesității de a realiza paritatea.

Rusia a răspuns la reducerile semnificative de personal de la ambasada sa din Tallinn prin reducerea nivelului relațiilor diplomatice cu Estonia și a sugerat ca ambasadorul republicii să părăsească Moscova. Ministerul estonian de Externe a declarat că ambasadorul rus ar trebui să părăsească țara în aceeași zi.

La 23 ianuarie, Letonia, în semn de solidaritate cu Estonia, a decis, de asemenea, să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.