Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni ESCLADATE în Israel. Două moschei au fost atacate pe fondul conflictelor dintre druzi şi musulmani

israel esplanada

Două moschei au fost ţinta unor atacuri luni în localitatea Mughar, în nordul Israelului, unde au fost desfăşurate forţe suplimentare de poliţie ca urmare a apariţiei unei stări conflictuale între locuitori, a anunţat poliţia, relatează AFP, conform agerpres.

Unul dintre cei doi poliţişti israelieni ucişi vineri la Ierusalim într-un atentat cu armă de foc de trei arabi israelieni trăia la Mughar şi era de confesiune druză.

Citeşte şi: Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, este în viaţă şi se ascunde în Siria

De la atentatul de la Ierusalim, ai cărui autori au fost ucişi, tensiunile sunt puternice între druzi şi musulmani care convieţuiesc la Mughar şi poliţia este preocupată în legătură cu o posibilă escaladare a acestei stări.

Cele două moschei au fost atacate luni dimineaţa, nefiind înregistrate victime sau daune: una dintre moschei a fost ţinta unei grenade asurzitoare şi a doua a unor tiruri, a indicat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Minoritatea druz, ramură heterodoxă a islamului, este una dintre rarele comunităţi arabe israeliene pentru care serviciul militar este obligatoriu şi poliţia are de asemenea numeroşi druzi în rândurile sale.

Druzii israelieni sunt o minoritate în interiorul unei minorităţi: arabi prin cultură, druzi prin religie şi israelieni prin cetăţenie.

În număr de aproximativ 100.000, druzii sunt arabi, dar arabii nu îi consideră astfel.

De când au acceptat să intre în armata israeliană, în 1957, ei sunt obligaţi să efectueze serviciul militar, spre deosebire de alţi arabi israelieni.

Citeşte şi: S-a aflat cine şi de ce a provocat criza fără precedent din Golf. Site-urile qatareze au fost atacate cibernetic (WP)

În schimb, cei 20.000 de druzi din Golan, platoul sirian cucerit de Israel în războiul din 1967, se consideră sirieni şi refuză în marea majoritate cetăţenia israeliană. Ei nu sunt obligaţi să efectueze serviciul militar.

Descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la crearea statului Israel, în 1948, arabii israelieni au cetăţenie israeliană şi reprezintă 17,5% din populaţia statului israelian.

Arabii israelieni se consideră 'cetăţeni de mâna a doua' şi îi acuză pe druzi că ajută Israelul să-i marginalizeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.