Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiune în lumea aviatică: zborurile americane ale companiilor aeriene chineze aprobate în SUA evită spațiul aerian rusesc

istockphoto.com
avioane

Companiile aeriene chineze evită să survoleze spațiul aerian rusesc în cadrul zborurilor recent aprobate spre și dinspre Statele Unite, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware și a oficialilor din industrie, informează Mediafax.

Rusia a interzis companiilor aeriene americane și altor transportatori străini să survoleze spațiul său aerian, ca represalii pentru că Washingtonul a interzis zborurile rusești deasupra SUA în martie 2022, după ce țara a invadat Ucraina.

Înregistrările FlightAware arată că zborurile chinezești aprobate recent de Washington nu survolează Rusia, în timp ce zborurile companiilor aeriene chinezești din SUA aprobate anterior folosesc în continuare spațiul aerian rusesc.

La 3 mai, Departamentul de Transport al SUA (USDOT) a declarat că va permite companiilor aeriene chineze să crească serviciile de pasageri din SUA la 12 curse săptămânale dus-întors, număr egal cu cel permis de Beijing pentru transportatorii americani. Anterior, erau permise doar opt zboruri săptămânale ale transportatorilor chinezi.

Secretarul adjunct al USDOT pentru aviație și afaceri internaționale, Annie Petsonk, a refuzat să răspundă la o întrebare dacă administrația Biden a cerut ca transportatorii chinezi să evite spațiul aerian rusesc ca o condiție pentru aprobarea celor patru noi zboruri.

Petsonk a declarat că majorarea treptată la 12 zboruri pentru China și Statele Unite „este genul de ritm măsurat pe care este probabil să îl vedem”. Cele 12 zboruri săptămânale reprezintă o mică fracțiune din cele peste 150 de zboruri dus-întors permise de fiecare parte înainte ca restricțiile să fie impuse la începutul anului 2020 din cauza pandemiei COVID-19.

„Există cu siguranță un mare interes de ambele părți pentru a merge mai departe”, a adăugat Petsonk.

La 18 mai, USDOT a aprobat un nou zbor săptămânal Air China de la Beijing la New York, un nou zbor săptămânal China Eastern Shanghai Los Angeles, un al treilea zbor săptămânal Xiamen Airlines de la Xiamen la Los Angeles și al doilea zbor săptămânal China Southern de la Guangzhou la Los Angeles. Zborurile Xiamen și China Southern au intrat în vigoare la 30 mai.

Transportatorii chinezi nu au putut fi contactați.

O declarație trimisă prin e-mail de Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, nu a precizat dacă transportatorii chinezi au fost de acord să evite spațiul aerian rusesc pentru noile zboruri.

„Zborurile directe sunt esențiale pentru creșterea vizitelor reciproce între popoarele chinez și american”, a declarat el. „Sperăm că restabilirea mai multor zboruri va face bine fluxului de persoane și comerțului între cele două țări”.

În februarie, doi senatori americani au cerut administrației Biden să oprească companiile aeriene chineze să survoleze Rusia pe rutele americane, ceea ce le oferă un avantaj în ceea ce privește consumul de combustibil și timpul de zbor. La vremea respectivă, Airlines for America, care reprezintă principalii transportatori americani, a lăudat presiunile senatorilor, menționând preocupările industriei cu privire la zborurile deasupra Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.