Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Orientul Mijlociu - Israelul lovește în apropierea bazelor Rusiei din Siria

siria tartus

Israelul a vizat ţinte iraniene într-o serie de lovituri, duminică, în apropierea regiunii natale a preşedintelui sirian Bashar al Assad şi aproape de principalele baze siriene ale Rusiei de pe coasta Mării Mediterane, au declarat surse din cadrul serviciilor secrete regionale, precum şi surse militare siriene, relatează Reuters.

Armata siriană a anunţat anterior că trei militari au fost ucişi şi trei au fost răniţi în două atacuri simultane israeliene la sud de provincia Tartous şi un altul asupra capitalei Damasc, însă nu a oferit detalii despre locaţiile specifice.

Atacurile de la periferia nord-estică a Damascului au vizat avanposturi conduse de gruparea pro-iraniană Hezbollah din Liban, au declarat doi dezertori militari sirieni familiarizaţi cu regiunea.

Un ofiţer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a declarat pentru Reuters, sub protecţia anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de oraşul portuar, a fost vizată alături de o staţie radar şi de apărare aeriană  din apropiere.

Israelul a organizat sute de atacuri asupra presupuselor ţinte iraniene în ultimii ani, dar a evitat în mare parte să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei.

Cele mai recente atacuri fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a reprezentat un conflict de intensitate redusă, al cărui scop a fost să încetinească consolidarea tot mai mare a Iranului în Siria, sunt de părere experţii militari israelieni şi regionali.

Atacurile au avut loc aproape de singura bază mediteraneană a Marinei ruse din portul Tartous, unde sunt andocate nave de război ruseşti, în timp ce principala bază aeriană a Moscovei, Hmeimim, se află în provincia Latakia din apropiere.

Intervenţia Rusiei alături de Iran i-a adus beneficii lui Assad în conflictul vechi de peste zece ani.

Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawite a lui Assad, care domină nivelurile superioare ale puterii din serviciile de securitate şi armată.

Forţele ruse din Siria ignoră în mod regulat atacurile aeriene israeliene împotriva dislocării şi transferurilor de arme suspecte susţinute de Iran.

Mai mult decât atât, tensiunile s-au amplificat între Israel şi Rusia ca urmare a condamnării de către Ierusalim a războiului din Ucraina şi la controlul Moscovei asupra unei agenţii de emigrare evreieşti.

Israelul a anunţat luna trecută că avioanele sale militare au fost ţinta focului antiaerien rusesc deasupra Siriei în mai, dar şi-au ratat ţinta, descriind confruntarea drept un ”incident unic”.

Siria a acuzat Israelul de organizarea unor atacuri ample asupra principalului aeroport internaţional din Damasc în iunie anul trecut, care au afectat puternic pistele şi au dus la sistarea zborurilor timp de câteva săptămâni.

Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că aeroportul civil a fost folosit în mod repetat de Iran pentru transportul de arme şi miliţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.