Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni mari în Orientul Mijlociu: Turcia le-ar fi blocat trecerea kurzilor care vor să voteze independența! Ce a anunțat ministrul Vămilor

www.cuvantul-ortodox.ro
Turcia Kurdistan Irak

Turcia a blocat accesul în ţară dinspre nordul Irakului, la punctul de graniţă Habur, a anunţat postul de televiziune NTV, dar ministrul turc al Vămilor, Bülent Tüfenkci, a dezminţit această informaţie difuzată în contextul în care kurzii din această regiune votează în cadrul unui referendum privind independenţa, relatează AFP.

Ministrul Bülent Tüfenkci a declarat pentru agenţia proguvernamentală Anadolu că punctul de trecere de la graniţa Habur, sud-estul Turciei, 'nu a fost închis', precizând că au fost întărite controalele. Martori au confirmat că acest punct de graniţă era deschis în cele două sensuri luni dimineaţa, dar că traficul se desfăşoară mai lent ca de obicei.

Citește și: Evreii din Germania, ÎN CORZI după intrarea extremiștilor de dreapta în Parlament: 'Ţara se confruntă cu cea mai mare provocare a sa de la crearea RFG'

Anunţul survine în contextul în care luni are loc votul în cadrul unui referendum cu privire la independenţa regiunii autonome Kurdistan, în nordul Irakului, organizat de guvernul regional.

Ankara va adopta 'toate măsurile' în baza dreptului internaţional dacă referendumul pentru independenţa Kurdistanului irakian care are loc luni generează ameninţări la adresa securităţii naţionale a Turciei, a anunţat Ministerul de Externe turc într-un comunicat, conform Agerpres.

Potrivit comunicatului, Ankara nu recunoaşte referendumul şi va considera rezultatul acestuia ca fiind nul şi neavenit, adăugând că guvernul kurd irakian ameninţă pacea şi stabilitatea Irakului şi a întregii regiuni.

Într-un avertisment separat de călătorie, ministerul a afirmat că recomandă ca cetăţenii turci din provinciile kurde irakiene Dohuk, Erbil şi Sulaimaniya să plece cât mai curând posibil, dacă nu sunt obligaţi să rămână.

Citește și: Previziune sumbră pentru Merkel, după ce a câștigat din nou alegerile în Germania: 'Extrema-dreapta îi va face dificilă guvernarea'

Ministerul turc a avertizat de asemenea asupra posibilităţii ca 'elemente radicale şi teroriste' să fie angajate în acte care vizează securitatea naţională după referendum.

'Subliniem din nou că vom lua toate măsurile conform dreptului internaţional şi autorităţii parlamentului turc în faţa oricărui fel de ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale în Irak, în general', se menţionează în comunicatul difuzat de Ministerul de Externe turc.

Kurzii din Irak au început luni să voteze în cadrul referendumului cu privire la independenţa regiunii autonome Kurdistan şi a zonelor disputate între guvernul de la Bagdad şi cel regional de la Erbil, pe fondul îngrijorărilor la nivel regional şi internaţional că această consultare va alimenta suplimentar instabilitatea şi violenţele în Orientul Mijlociu, notează agenţiile internaţionale de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.