Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni tot mai acute: Liderii UE dezbat problemele economice, în timp ce Rusia reduce aprovizionarea cu gaze naturale

infonews.ge
steag Rusia UE

Liderii celor 27 de state membre vor solicita executivului UE să găsească soluții pentru aprovizionarea cu energie ca răspuns la scăderea importurilor de gaze de către Moscova, în condițiile în care o duzină de țări europene au fost afectate.

"Trebuie să ne adaptăm la noua realitate", a declarat un oficial UE înaintea discuțiilor, scrie Mediafax. "Este doar o chestiune de timp până când rușii vor opri livrările de gaz".

Prima zi a summitului s-a încheiat într-o notă triumfătoare, deoarece UE a acceptat oficial Ucraina ca țară candidată la aderarea la blocul comunitar, un gest de solidaritate cu această țară afectată de război și un mesaj adresat Moscovei că intenționează să ajungă adânc în fosta Uniune Sovietică.

Cu toate acestea, drumul Kievului spre aderare va dura mulți ani, iar cele mai imediate preocupări ale liderilor UE sunt tensiunile economice severe care, venind pe fondul pandemiei COVID-19, riscă să provoace nemulțumire populară în propriile lor țări.

Într-un proiect de declarație văzut de Reuters, liderii vor sublinia că economiile lor rămân fundamental puternice și se vor angaja să rămână uniți ca răspuns la provocările pe care le ridică războiul din Ucraina.

Blocul a reacționat cu o rapiditate și o unitate neobișnuite după lansarea războiului din Ucraina, impunând o serie de sancțiuni Rusiei, chiar dacă unele - cum ar fi un embargo asupra importurilor de petrol în cursul acestui an - vor avea repercusiuni asupra economiilor lor.

Cu toate acestea, unele state membre s-au împotrivit unor sancțiuni mai profunde, în special Ungaria, al cărei prim-ministru, Viktor Orban, cultivă legături mai strânse cu Kremlinul decât alte state din bloc.

Joi, un consilier de rang înalt al lui Orban a declarat pentru Reuters că nu trebuie să existe sancțiuni suplimentare ale UE împotriva Rusiei.

Inflația în cele 19 țări care au în comun moneda euro a urcat la maxime istorice de peste 8%, iar executivul UE, Comisia Europeană, și-a redus prognoza de creștere economică la 2,7% în acest an, de la 4% înainte de invazie.

Comisia a declarat joi că o duzină de țări din UE au fost afectate de întreruperea aprovizionării cu gaz din Rusia.

Deși până acum au reușit să acopere deficitul, acestea se pregăteau în cazul unor noi reduceri de aprovizionare din partea Moscovei, principalul furnizor de gaze al Europei.

În declarația lor, liderii vor solicita Comisiei să încerce să asigure aprovizionarea cu energie la prețuri accesibile pentru a face față folosirii caa armă a gazului de către Rusia.

Luna trecută, aceștia au cerut Comisiei să exploreze, în cooperare cu alte țări, modalități de a ține sub control creșterea prețurilor la energie, inclusiv prin plafonarea prețurilor de import.

Până în prezent, Comisia nu a prezentat nicio propunere, această problemă fiind extrem de complexă. Unele țări nu se vor să impună plafoane de preț, deoarece se tem că ar putea perturba piața și ar putea înrăutăți o situație deja dificilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.