Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunii turco-cipriote - Cipru cumpără drone israeliene

drona MQ-9 Reaper

Cipru a achiziţionat patru drone israeliene, potrivit Ministerului cipriot al Apărării, pe fondul tensiunilor din estul Mării Mediteraneene cu Turcia cu privire la operaţiuni de forare a gazului, informează luni AFP potrivit Agerpres.

Potrivit site-ului de ştiri Kathimerini Chypre, aceste drone, comandate în decembrie 2018 contra sumei de 12 milioane de euro, ar urma să-i permită Nicosiei să îmbunătăţească supravegherea Zonei Economice Exclusive (ZEE), unde companii internaţionale desfăşoară forări de căutare a hidrocarburilor.

Aceste drone, livrate armatei cipriote, primele de acest tip, după cum scrie Kathimerini, fac parte dintre cele mai performante din categoria lor, potrivit producătorului lor israelian Aeronautics Group.

Descoperirea, în ultimii ani, a unor zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a amplificat aspiraţiile, în special ale Ciprului, care vrea să devină un important actor în domeniul energiei.

Însă Turcia, a cărei armată ocupă din 1974 o treime din insulă, se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse care ar exclude această parte din Cipru, unde locuiesc ciprioţii-turci.

Vineri, Cipru a denunţat o "gravă escaladare a violenţelor" asupra drepturilor sale suverane de către Turcia. Potrivit Nicosiei, Turcia a trimis o nouă navă de forare în ZEE şi mai exact într-un loc unde licenţele de exploatare au fost deja atribuite în septembrie de către Republica Cipru giganţilor francez şi italian, Total şi Eni.
În ultimele luni, Ankara a trimis în total trei nave de forare în largul Ciprului, în pofida avertismentelor din partea SUA şi UE, Nicosia fiind membră a blocului comunitar.

La mijlocul lui iulie, UE a adoptat o serie de măsuri politice şi financiare menite să sancţioneze aceste forări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.