Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile cresc - Algeria şi-a închis spaţiul aerian pentru toate avioanele marocane

atalayar.com
algeria maroc algeria

Algeria a decis miercuri închiderea "imediată" a spaţiului său aerian pentru toate avioanele civile şi militare marocane, precum şi pentru avioanele înmatriculate în Maroc, a anunţat preşedinţia Algeriei, notează AFP preluat de agerpres.

"Înaltul Consiliu de Securitate (HCS) a decis închiderea imediată a spaţiului aerian pentru toate avioanele civile şi militare, precum şi pentru cele înregistrate în Maroc", potrivit unui comunicat oficial.

Această decizie a fost anunţată la sfârşitul unei reuniuni a HCS, prezidată de preşedintele Abdelmadjid Tebboune şi consacrată examinării situaţiei de la frontierele cu Marocul.

Decizia de a închide spaţiul aerian a fost luată "având în vedere provocările continue şi practicile ostile din partea Marocului", a precizat comunicatul.

La 24 august, Algeria şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Marocul după luni de tensiuni sporite între aceste două ţări rivale din Maghreb.

Ministrul algerian de externe, Ramtane Lamamra, a criticat la acea dată Rabatul pentru că "nu a încetat niciodată să desfăşoare acţiuni ostile împotriva Algeriei".

"Serviciile de securitate şi propaganda marocane duc un război ticălos împotriva Algeriei, poporului şi liderilor săi", a acuzat el.

Tradiţional dificile, relaţiile dintre Algeria şi vecinul său marocan au cunoscut o recentă degradare, în special din cauza dosarului dificil al Saharei Occidentale.

Normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel - în schimbul recunoaşterii americane a "suveranităţii" marocane asupra acestui teritoriu - a sporit şi mai mult tensiunile cu Algeria, susţinătoare a cauzei palestiniene, care a denunţat "manevre străine" vizând destabilizarea sa.

Legăturile diplomatice au fost întrerupte pentru prima dată între cele două ţări atunci când, la 7 martie 1976, Rabatul a pus capăt relaţiilor cu Algerul care recunoscuse Republica Arabă Democrată Sahrawi, autoproclamată de separatiştii Frontului Polisario.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.